Finland dissar Gripen – och Sverige missar en affär på 100 miljarder då Finländska försvarsmakten enligt uppgifter kommer att föreslå en satsning på amerikanska Lockheed Martins modell F-35.

ANNONS

Sverige genom försvarsminister Peter Hultqvist (S) och Saab har hoppats på en jätteaffär med Finland för Saabs Jas 39 Gripen som tävlat om kontraktet med flera andra flygplan, europeiska Eurofighter Typhoon, franska Dassault Rafale och amerikanska Boeing F-18 Super Hornet samt Lockheed Martins F-35 har varit med i kampen.

Det ser ut att bli seger för Lockheed Martins F-35, enligt uppgifter från flera utrikes- och säkerhetspolitiska källor som bekräftar uppgiften om Finlands val, enligt kvällstidningen Iltalehti.

Beslutet grundas på F-35:s prestanda och hållbarhet, enligt tidningen. Det skulle betyda att Sverige går miste om en affär på runt 100 miljarder kronor.

”Det innebär att vi höjer nivån, kapacitetsmässigt, på Gripen E och vi skapar möjlighet att samverka på djupet mellan svenskt och finländskt flygvapen. Jag hoppas verkligen att vi går i land med den här affären”, sade försvarsminister Peter Hultqvist till TT (länk till DN) i mitten av april.

Ett beslut väntas i Finland före årskiftet. Saabs aktie faller rejält under måndagen och handlades vid 16-tiden ned 6,1 procent.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Superhemlig vapenorder till Saab – vägrar avslöja köparen [Dagens PS]