Dagens PS

Uppblåsbara boenden i rymden ska snart testas

Modulkoncept. Max Space förbereder uppblåsbara livsmiljöer för boende i rymden
Max Space förbereder uppblåsbara livsmiljöer för boende i rymden. (Foto: Max Space)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 14 maj 2024

Ingenjörer undersöker möjligheten att skapa livsmiljöer i rymden i uppblåsbara ballongliknande strukturer som är stora som fotbollsarenor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Uppblåsbara boenden i rymden skulle kunna erbjuda livsmiljöer för forskare, rymdturister och till och med tillverkare som vill testa läkemedel eller halvledare i mikrogravitation, det rapporterar BBC.

Blåser upp sig i rymden

De uppblåsbara rymdboendena ska skjutas upp i rymden redan 2026 och de är väldigt annorlunda från de raketstrukturer vi är vana vid.

De packas hårt, skjuts ut i en bana runt jorden och när de befinner sig i mikrogravitation öppnas noskonen och strukturen blåser upp sig.

“Du har en raket, den har en noskon och du måste ha din last, det du levererar till rymden, du måste få plats med det i den”, säger Maxim de Jong till BBC.

Han är en av grundarna av Max Space samt vd och chefsingenjör på Thin Red Line Aerospace och förklarar att med en uppblåsbar livsmiljö kan du ha mycket, mycket större storlekar än vad en raket kan ta med från jordens yta.

ANNONS

Senaste nytt

Som en matkasse

Det här är inte första gången utvidgningsbara farkoster har använts i rymden, Maxim de Jong har jobbat med de uppblåsbara rymdfarkosterna Genesis 1 och 2.

ANNONS

Skillnaden med det här projektet är att det är förutsägbart, särskilt när det gäller tryckbelastning.

“Om du har en matkasse och du lägger dina selleristjälkar på snedden kommer det dra åt ett håll men inte bara åt ett håll, du vet inte om det trycker lite på tyget åt ena eller andra hållet och du vet inte när din kasse kommer gå sönder och din selleri hamnar på parkeringsplatsen”, säger Maxim de Jong till BBC.

Långtidsboende på månen

Han förklarar att de har tagit fram en arkitektur som gör att tryckbelastningen bara bärs av, i grund och botten, rep, som knyter ihop den norra och södra polen.

“Om jag bevisar styrkan och förutsägbarheten av bara ett av dessa rep matas det direkt in i hela strukturens flygkvalifikation”, säger han till BBC.

Han förklarar att omloppsbanan runt jorden, på grund av mikrogravitationen där, är en väldigt passande plats för att testa sådant som exempelvis läkemedel och halvledare.

Enligt Maxim de Jong undersöks den uppblåsbara arkitekturen för långtidsboende på månen.

Glöm Jorden – bryt mineraler i rymden

När mineraler blir allt sällsyntare på jorden gäller det att blicka utåt – mot rymden. Nu satsar en amerikansk startup på att kunna bryta de värdefulla mineralerna på asteroider.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS