Dagens PS

Unga i riskzonen när ChatGPT tar över

Om du spelar dina kort rätt kan din AI-kompetens ge dig en rejäl lönehöjning
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 18 juli 2023Publicerad: 18 juli 2023

Framtiden ser mörk ut för unga arbetare. De uppgifter som tidigare har getts till unga anställda kan nu utföras enklare och billigare genom generativa AI-verktyg som ChatGPT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Generativa AI-verktyg har tagit arbetsmarknaden med storm. ChatGPT ses som en välsignelse för företag som vill automatisera bort vissa monotona uppgifter för att bli mer effektiva.

Men samtidigt som de flesta chefer har accepterat AI och alla dess möjligheter har det tagits mindre hänsyn till människorna som tekniken faktiskt kommer påverka långsiktigt.

De monotona uppgifter som nu kan utföras av ChatGPT brukade vara uppgifter som gavs till nya anställda, ofta unga människor som precis inträtt arbetsmarknaden.

Stor oro bland unga

Enligt Business Insider är det därför inte så konstigt att flera undersökningar pekar på att Generation Z är särskilt oroliga över den effekt AI kommer ha på deras karriärer.

Till exempel visade en undersökning av ZipRecruiter att 76 procent av unga är oroliga över att förlora sina jobb till ChatGPT.

Det ser därför ut som att unga står inför en tuff utmaning karriärmässigt. De må vara bättre på att använda generativa AI-verktyg än de äldre, men den nuvarande hajpen kring AI hos chefer innebär att unga kanske inte får chansen att komma in i arbetsmarknaden överhuvudtaget.

ANNONS

Senaste nytt

Företagen vill inte lära upp

ANNONS

Dessutom var det tufft för unga även innan ChatGPT blev trendigt. Enligt flera undersökningar från de senaste åren verkar det som att många företag inte har något intresse av att lära upp unga arbetare.

Enligt en opinionsundersökning av Gallup känner bara 24 procent av unga anställda i USA att deras chefer bryr sig om deras välmående och utveckling. I maj 2020 låg andelen på 49 procent.

På grund av detta har det varit vanligt för de yngre anställda att utföra enkla, monotona uppgifter som inte kräver någon träning. Tyvärr är det just dessa uppgifter som ChatGPT nu kan utföra bättre och snabbare.

Det är också betydligt billigare för företag att köpa ny teknik än att träna upp en människa.

“Kortsiktigt beslut”

Ed Zitron är vd för PR-byrån EZPR, som specialiserar sig inom tech, och enligt honom vore det dumt att ersätta unga med AI.

“Människor kan förbättras av AI och ta hjälp av AI, men att ersätta människor med AI är ett kortsiktigt beslut”, säger han till Business Insider. “Det är värt att överväga om investeringar i AI istället borde ersättas med utbildnings- och mentorsprogram för unga.”

Läs mer: Se upp – nu tar AI över jobben

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS