Dagens PS

Tyskland driver på för undantag för e-bränsle

Tysklands transportminister Volker Wissing, till vänster och Tjeckiens transportminister Martin Kupka, till höger, vill ha undantag för bilar som körs med e-bränsle i EU:s planerade förbud mot förbränningsmotorer
Tysklands transportminister Volker Wissing, till vänster och Tjeckiens transportminister Martin Kupka, till höger, vill ha undantag för bilar som körs med e-bränsle i EU:s planerade förbud mot förbränningsmotorer. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 mars 2023Publicerad: 14 mars 2023

Tyskland och Tjeckien vill att EU snabbt går vidare med en lösning som exkluderar bilar som körs med e-bränsle från det planerade förbudet mot förbränningsmotorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I sista minuten har EU dragits in i gräl om planerna på att förbjuda förbränningsmotorer i nya bilar från 2035, det rapporterar Bloomberg.

Omröstningen sköts upp

Tidigare i mars skulle en slutgiltig omröstning om förordningen hållits men det har skjutits upp eftersom Tyskland vill ha med ett förslag om hur bilar som körs på e-bränslen ska kunna fortsätta köra efter 2035.

På måndag sade Tjeckiens transportminister Martin Kupka att kommissionen kan lägga fram ett juridiskt bindande förslag om e-bränsle under kommande veckor.

ANNONS

Senaste nytt

Vill ha lösning innan de skriver under

Han sade att en slutgiltig lösning för undantaget för e-bränslen kommer hittas inom de närmaste dagarna eller under de närmaste två veckorna och att det är nödvändigt att hitta en lösning.

Det var i en intervju han gjorde efter att ha träffat transportministrar från andra länder länder, inklusive Tyskland och Italien.

Tysklands transportminister Volker Wissing sade att Berlin och Bryssel söker en lösning så snart som möjligt innan något avtal kan skrivas under.

ANNONS

Utvecklar e-bränsle

Volkswagen och Porsche håller på att utveckla e-bränslen som de menar kan bli alternativ till elektrifieringen för vissa delar av bilindustrin.

Tyskland vill ha undantag

Volker Wissing menar att fordon som enbart körs på e-bränsle borde undantas från det planerade förbudet mot förbränningsmotorer.

“Vi vill inte stoppa saker, och vi vill inte heller att de ska misslyckas i slutändan. Vi vill att förordningen ska lyckas, vi behöver klimatneutralitet, men vi måste förbli öppna för teknik, någonting annat är inte ett bra alternativ för Europa”, sade han, skriver Bloomberg.

I EU:s mål att minska klimatutsläppen med 55 procent det här årtiondet ses transporter som släpper ut koldioxid som en nyckelspelare. Kravet på undantag hotar insatserna för att skydda miljön.

Bilar har extra stor betydelse

I Tyskland har dock bilar en extra stor betydelse då bilindustrin är det största segmentet i landets ekonomi och når intäkter på cirka 411 miljarder euro, drygt 4 668 miljarder kronor, och sysselsätter cirka 800 000 människor.

ANNONS

De som förespråkar e-bränsle menar att de huvudsakligen är förnybar el som med hjälp av infångad koldioxid omvandlats till ett flytande, brännbart bränsle. Kritiker menar att de är slöseri med förnybar energi.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Landet som slipper undan EU:s förbud

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS