Har du fått dårpippi på Twitter? Användare och annonsörer lämnar den sociala mediejätten. Och en av uppstickarna är tyska Mastodon – som har både betar, snabel och hundratusentals nya användare.

ANNONS

Ett av de stora alternativen är den här radikala uppstickaren med betar och snabel.Mastodon är ett socialt nätverk, döpt efter ett rockband som i sin tur delar namn med urtidselefanten mastodont. Där kan användare ”tuta” olika korta meddelanden, istället för att twittra. Det finns både likheter och skillnader. Och det håller på att ta internet med storm, skriver NyTeknik.

Hårdrocksfantast

Mastodon är skapat av den tyska mjukvaruprogrammeraren och hårdrockaren Eugen Rochko. Idén bakom appen är att samla de som är besvikna på hur stora företag hanterar sina användares personuppgifter – och säljer dem till annonsörer. Det gör exempelvis Google, Facebook och Twitter, skriver tidningen NyTeknik.

twitter mastodon
Den sociala medieplattformen förklarar krig mot de stora drakarna. Foto: Skärmdump

Stormar kring Twitter

De senaste veckorna har det varit rätt så rörigt kring sociala mediejättenTwitter, sedan Elon Musk köpte företaget. Det har Dagens PS skrivit om tidigare. Stora annonsörer har lämnat företaget, och användare har sökt alternativ till Twitter på andra plattformar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters dras Twitter med en skuld på 13 miljarder dollar och ska betala 1,2 miljarder dollar i räntekostnader på skulden de kommande tolv månaderna.

”Sociala nätverk som inte är till salu”

Mastodon är en sådan tjänst, som fått hundratusentals nya användare på senaste tiden. En sak som lockar är att den helt saknar algoritmer – inläggen som man ser dyker upp i kronologisk ordning, och tjänsten ligger decentraliserad på olika servrar. Mastodon har en decentraliserad uppbyggnad, och är skriven i öppen källkod.

Såhär skriver de på sin egen hemsida:

”Sociala nätverk som inte är till salu. Ditt hemflöde borde vara fyllt med det som betyder mest för dig, inte med vad ett företag tycker att du ska seRadikalt annorlunda social media, tillbaka i folkets händer”.

Hur det går för mastodon återstår att se.

Läs mer om Twitter:

Twitters gratisluncher kostar 400 dollar per tallrik [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Techbolaget sparkar tusentals [Dagens PS]

VD tog 55 miljarder i lön – stäms [Dagens PS]

Amerikanskt dataföretag egentligen ryskt – miljoner iphones har koden [Dagens PS]