En räddningsinsats pågår just nu på Östersjön sedan ett danskt och ett brittiskt lastfartyg kolliderat tidigt under måndagsmorgonen, rapporterar bland andra Sveriges Radio och SVT. Det danska fartyget Karin Hoej har kapsejsat och riskerar nu att sjunka erfar Sjöfartsverket. Minst två personer befaras ha hamnat i vattnet.

ANNONS

Det var tidigt under luciamorgonen som larm kom in om två kolliderade lastfartyg mellan Ystad och Bornholm på Östersjön. De båda fartygen, danska Karin Hoej och brittiska Scot Carrier, har enligt uppgift kolliderat under oklara omständigheter. Det bekräftar Sjöfartsverkets kommunikationschef, Jonas Franzen.

Det 55 meter långa och nio meter breda fartyget, Karin Hoej, har därefter kapsejsat och hamnat på sidan. Det läcker även olja från fartyget, enligt Jonas Franzen.

Enligt Sjöfartsverket är risken överhängande att Karin Hoej kommer att sjunka, och man saknar i nuläget uppgifter om hur många personer som befinner sig ombord. Nu ligger allt fokus på att rädda liv.

Stor räddningsinsats

Just nu pågår en räddningsinsats på Östersjön, med ett tiotal räddningsbåtar och en dansk helikopter, där man söker efter minst två personer, som ska ha hamnat i det iskalla vattnet.

Besättningen på det andra och dubbelt så stora fartyget Scot Carrier, uppges ha klarat sig och deltar även de i räddningsaktionen.

ANNONS
ANNONS

”Det är fyra grader i vattnet och fem grader i luften. Därför försöker man nu skynda på räddningsaktionen. Räddningshelikoptrar är på väg och man har kontakt med dykresurser som kan komma till platsen”, säger Sjöfartsverkets kommunikationschef Jonas Franzen till TT.

Andra incidenten på kort tid med lastfartyg

Ett arbete som under morgonen försvårats av såväl kyla och mörker.

Det brittiska fartyget Scot Carrier ska enligt DN ha färdats från lettiska Salacgrīva då kollisionen skedde, närmare tre mil söder om Ystad.

Karin Hoej var i sin tur på väg mot Nykoebing, Falsterbo i Danmark.

Incidenten på Östersjön är den andra på kort tid som involverar tunga fartyg och massiva räddningsinsatser. Under lördagen togs det 177 meter långa fartyget, Almirante Storni in i Göteborgs hamn, efter att en brand brutit ut.

ANNONS
ANNONS

Något som krävde insatser i form av släckningsarbete från både MSB och Kustbevakningen.

Nu ska det danska fartyget enligt uppgift bärgas till Sandhammaren i Ystad. Dykare ska därefter ta sig in i fartyget och söka efter fler personer, uppger Ystads Allehanda.

Läs även: Ett av tio importfartyg vill flytta hem produktion [Dagens PS]