En ny trojan har upptäckts av forskare vid Symantec, den skadliga programvaran används för att gräva efter kryptovalutor på infekterade datorer.

ANNONS

Forskare vid datasäkerhetsbolaget Symantec har upptäckt en skadlig programvara kallad Clipminer. Trojanen stjäl kryptotillgångar, kapar överföringar av krypto och gräver efter kryptovalutor, det rapporterar Bleeping Computer.

Trojanen har hittills inbringat mer än 1,7 miljoner dollar, cirka 16,66 miljoner kronor, genom att kapa transaktioner. Enligt Symantecs forskare är Clipminer baserad på den skadliga programvaran KryptoCibule, en trojan som också fokuserar på att stjäla kryptoplånböcker, kapa transaktioner och gräva efter kryptovaluta på infekterade datorer.

Övervakar datorns aktivitet

När den nya trojanen, Clipminer, upptäcktes av säkerhetsforskarna hade den redan spridit sig och blivit stor. När dess verksamhet analyserades fann Symantec 4 375 adresser till kryptoplånböcker som de tror fått tillgångar stulna.

Clipminer övervakar all mus- och tangentbordsaktivitet och kontrollerar pågående processer för att identifiera eventuella analysverktyg, när det inte finns någon aktivitet i datorn startar trojanen sin verksamhet eftersom det då inte finns någon risk för att systemets prestanda blir långsammare och Clipminer avslöjas.

Kopierar och byter ut adresser

Trojanen kopierar kryptovalutaadresser och byter ut dem till adresser som tillhör angriparen så att betalningar görs till angriparens adress. Enligt Symantec började Clipminer cirkulera någon gång runt januari i år och dess skadliga aktivitet tog fart i februari.

Trojanen har sedan dess spridits via spel och piratkopierad programvara som spridits på P2P-nätverk, torrentindexerare och via Youtube-klipp. För att minimera risken att infekteras med Clipminer, eller med annan skadlig programvara, bör man undvika att ladda ned programvara från olika källor.

För att skydda sig från alla urklippskapare är det en bra idé att kontrollera den inklistrade kryptovalutaplånboken innan en transaktion påbörjas, det skriver Bleeping Computer.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Brittisk tonåring pekas ut som hjärnan bakom Lapsus$ [Dagens PS]