Transportforskaren Henrik Ny menar att magnettåg kan vara bäst för klimatet och för samhällsekonomin och rekommenderar en ny utredning om Sveriges höghastighetssystem.

ANNONS

I en ny studie slår transportforskaren Henrik Ny, vid Blekinge högskola, fast att magnettåg skulle kunna vara det bästa för samhällsekonomin och för klimatet och han rekommenderar att en ny utredning om Sveriges planerade höghastighetssystem görs, det rapporterar Miljö och Utveckling.

Henrik Ny forskar om hållbara transporter och avfärdade tidigare magnettåg som någonting han inte tyckte passade i Sverige, men han har ändrat sig.

Han gjorde en studie för att undersöka saken och i den jämför han tre olika scenarior: att uppgradera det befintliga systemet, att bygga ett nytt höghastighetssystem och att bygga ett järnvägssystem med magnettåg. Studien visar att magnettåg kan vara det bästa alternativet.

”Studien är inte helt fullständig, men den visar att det kan finnas bättre alternativ än det som nu planeras”, säger han till Miljö och Utveckling.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Semcon inleder projekt med tågtillverkaren Talgo [Dagens PS]