Trafikverket kommer att ha många vägbyggen i sommar, nu varnar verket för trafikstockningar. Samtidigt ber man semesterbilisterna att ha tålamod och att planera sin körning.

ANNONS
Karta över vägbyggen i sommar.

Under sommaren kommer Trafikverket att vara ute på vägarna och vägbyggena ska samsas med stressade semesterbilister. Verket har listat ett urval av de vägbyggen som kommer att påverka semesterresandet mest och vädjar att man ska ta det lugnt på vägarna i sommar.

”Vi bygger exempelvis nytt, asfalterar om och breddar befintliga vägar, separerar för mötande trafik och underhåller broar och tunnlar. Det skapar ett bättre flöde för trafikanter och näringsliv så att alla ska komma fram smidigt och på ett säkert sätt”, säger Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör på Trafikverket.

De värsta sträckorna

På  kartan till höger finns det 33 listade vägbyggen som Trafikverket varnar för i semestertrafiken, de vill också varna extra för följande sträckor.

  • I Norr- och Västerbotten E4 norr om Umeå till Gumboda är en sådan sträcka där genomförs både beläggningsarbeten och bygger om befintlig E4 till mötesfri väg.
  • I Västernorrland Flera beläggningsåtgärder sker mellan Gävle och Härnösand, främst på sträckorna Enånger-Hudiksvall och Timrå-Härnösand.
  • Västmanland och Södermanland Mellan Eskilstuna och Västerås byggs väg 56 om till mötesfri landsväg mellan Kvicksund och Västjädra.
  • I Stockholmsområdet görs flera förbättringar för kollektivtrafiken, längs E18 mellan Stocksund och Arninge breddas kollektivkörfälten. På Ekerövägen byggs ett kollektivkörfält mellan Nockeby och Tappström i riktning mot Ekerö.
  • I Göteborg växer och det byggs om och nytt. Västlänken bygger en järnvägstunnel med tre centrala stationer, Älvsborgsbron renoveras och Götatunneln förstärks i centralenområdet. Den största påverkan på trafikflödet orsakas av sprängningsarbete i Kallebäcksmotet som stoppar trafiken på E6 samt stopp och begränsningar på tillfarter till väg 40. Varje vardag 11.20 stängs trafiken av 10 minuter, räkna med långa köer. Det bygget startar i slutet av juni.
  • I Småland byggs E4 förbi Ljungby om till motorväg. E4 förbi Jönköping får ett extra körfält.

 

Planera körningen

I samtliga fall varnar Trafikverket för köer, stockningar och ber alla som ska ut på sommarvägarna att planera sin körning och inte stressa förbi vägbyggena.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Fler researtiklar på [Dagens PS]