Techtoppen och tidigare Google vd:n Eric Schmidt tycker inte att det är regeringarnas uppgift att kontrollera AI. Det ska istället de stora techbolagen göra menar han.

ANNONS

Det nya AI-racet är igång där techbolagen nu tävlar med varandra om vem som kan sätta den senaste chatbot-tekniken på marknaden. Samtidigt har det kommit varnande toner om att AI kan utgöra faror för samhället, bland annat från Elon Musk som har sagt att han vill se en paus i utvecklingen.

Att världens regeringar skulle gå in och reglera utvecklingen inom AI, som det har varit tal om, är ingen bra idé menar techtoppen och den tidigare Google-vd:n Eric Schmidt eftersom problemet då ofta är att det blir allt för många regelverk och förordningar, menar han, skriver Fortune.

Techbolagen ska kontrollera AI

Istället vill han se att regleringarna kommer från de stora techbolagen själva.

”Jag vill hellre se en överenskommelse bland nyckelspelarna om att vi inte kommer att ha en kapplöpning mot botten”, säger Eric Schmidt.

Förutom att ha varit vd för Google – som på egen hand nu har gett sig in i AI-racet med utvecklandet av sin sökmotor – så har Schmidt tidigare varit ordförande för den Nationella Säkerhetskommissionen för Artificiell Intelligens som på egen hand har lobbat för att USA:s regering ska hänga med i AI-racet genom att spendera mycket pengar i sektorn.

Spendera men reglera inte

Att spendera pengar är en sak men att reglera är en helt annan menar Schmidt. Amerikanska myndigheter håller just nu på att samla in information från allmänheten kring hur man bäst reglerar AI.

”Nyckelfrågan är hur vi sätter skyddsräcken på de värsta beteendena och hur vi får till en internationell överenskommelse om vad dessa saker är.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Miljardaffär mellan Google och New York Times [Dagens PS]

Läs även: Gudfadern på Google slutar – vill varna för AI [Dagens PS]