Techslakten fortsätter – AI blir räddaren i nöden

Uppdaterad: 06 juni 2023Publicerad: 06 juni 2023
Tech är tillbaka – femte veckan upp för Nasdaq
AI kan bli räddaren som tech behöver. (Bild: Pixabay)

Det ser ut som att techslakten fortsätter i år när investeringarna inom europeiska tech-startups minskar kraftigt. Det är framför allt amerikanska investerare som vänder sektorn ryggen. AI ser ut att bli räddaren i nöden.

ANNONS
ANNONS

Pengaflödet till techsekorn fortsätter att sina, i siffror handlar det om en minskning på 39 procent, jämfört med i fjol, skriver CNBC.

Tech-startups får mindre pengar

Det är riskkapitalföretaget Atomico som kommer med de nya siffrorna som visar att europeiska tech-startups kommer få mindre pengar i år,  från 83 miljarder dollar förra året till 51 miljarder dollar i år.

Det beror främst på att amerikanska investerare nu backar från den europeiska marknaden, samtidigt som techbolagen själva redan tvingas till tuffa sparkrav och jättar som Klarna ser sina värderingar rasa, där det svenska bolaget har minskat med 85 procent, och nu värderas till knappt sju miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

Många sparkas framöver

Anställda inom sektorn har som bekant drabbats hårt, enbart under det första kvartalet sparkades 11 000 personer inom tech i Europa, vilket är runt sex procent av den globala techindustrin. Och det är en trend som ser ut att fortsätta tror Tom Wehmeier, partner på Atomico.

“Vi förväntar oss att det kommer fortsätta att vara förhöjda nivåer av uppsägningar genom 2023 och därefter. Det är alltid en del av marknadscyklernas natur.”

AI -räddaren i nöden

Samtidigt erbjuder AI något av en ny fräsch start för tech, där vissa investerare nu har börjat satsa sina pengar på AI som enligt Tom Wehmeier ligger bakom en “enorm grad av innovation” som passar perfekt in i Europa.

Läs även: ChatGPT – räddningen för Klarna?

Läs även: Risken för recession gör att techrallyt fortsätter

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.