ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

Risken för recession gör att techrallyt fortsätter

Uppdaterad: 30 maj 2023Publicerad: 30 maj 2023
Apple
Nu vill även Apple hänga med i AI-racet. (Foto: TT).

Risken för en kommande recession i USA gör att tech-rallyt bara kommer att fortsätta. Det driver investerare till aktier med lönsam tillväxt, som Apple och Microsoft.

ANNONS
ANNONS

Då magra tider råder gäller det för investerare att satsa på aktier som erbjuder lönsam tillväxt – det visar resultatet av en undersökning genomförd av Bloomberg.

Investerare går nu in i en ny månad där det alltjämt råder en stor osäkerhet kring räntor och ekonomi. Det gör aktier med robusta kassaflöden och lovande intäktstillväxt mer attraktiva, även om de är rejält dyra.

Apple – en attraktiv investering

41 procent av de 492 deltagarna i undersökningen menar att de aktier som i år kommer att ge högst avkastning är “kvalitetsaktier” med fokus på lönsamhet. Det innebär att ta långa positioner i företag som Apple och Microsoft, vars aktier rusat då marknaden just nu skyggar för ekonomiskt känsliga branscher, och i stället omfamnar tillväxt.

Det tekniktunga indexet Nasdaq 100 har hämtat hem mer än hälften av sina förluster sedan nedgången efter toppen i slutet av 2021, och tar nu ytterligare fart med hypen kring AI.

Kvalitetsaktier slog alltså värde, tillväxt och låg risk.

Citigroup förväntade sig till exempel ett uppsving av AI och ett slut på Feds räntehöjningar.

ANNONS
ANNONS

Lågkonjuktur i höst

På den bredare marknaden förväntar sig en majoritet av de tillfrågade i undersökningen blygsamma rörelser, eller inga vinster från och med nu.

“Vi förväntar oss att en lågkonjunktur börjar någon gång under andra halvåret”, säger Julian Emanuel, kvantitativ strateg hos Evercore ISI, och fortsätter:  “Och för aktiemarknaden betyder det först en nedgång och sedan troligen tillbaka uppåt, i huvudsak till AI”.

Enligt 42 procent av de tillfrågade i undersökningen är en lågkonjunktur den största risken för aktier under nästa år, följt av räntor enligt 23 procent av deltagarna.

Vill du läsa mer om tech och AI? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: AI hittade ny typ av antibiotika

Läs även: Större är bäst – i alla fall på börsen

ANNONS
ANNONS
ANNONS
Företrädesemission – sista teckningsdag 25/9 2023

SaltX har utvecklat en elektrifieringsteknik för utsläppstung industri såsom kalk- och cementindustrin, som möjliggör en tillverkningsprocess fri från CO2-utsläpp. Bolaget har fått ett kommersiellt genombrott med betydande beställningar och intresset för tekniken är stort. Nu genomför bolaget en företrädesemission, sista möjlighet att teckna är 25/9 2023.

Läs mer & teckna här