Sanktionerna mot Ryssland har skapat en techkris i landet, och det börjar på många platser ta helt slut på halvledare, elektrisk utrustning och hårdvaror, rapporterar Financial Times

ANNONS

De flesta av världens stora tillverkare av datorchip, som TSMC, Intel, Samsung och Qualcomm har slutat göra affärer med Ryssland efter att USA, Storbritannien, EU och dess allierade infört sanktioner och exportkontroller mot landet.

Det har skapat en rejäl brist både på den större och mindre avancerade typen av mikrochip som finns i bilar, hushållsapparater och militär utrustning samt på mindre mer avancerade mikrochip till datorer och IT-utrustning.

”Hela leveransvägar för servrar till datorer till iPhones – allt – är borta”, säger en västerländsk chip-vd till Financial Times.

Kina hjälper inte med techkris

Landet importerar det mesta av sina mikrochip från Asien, och där är handelsvägarna inte helt strypta. Men den globala bristen på halvledare göra att det är svårt för Ryssland att skala upp leveranserna.

Även om Xi Jinping inte velat fördöma Putins anfallskrig så har även vissa kinesiska företag slutat sälja smarta telefoner till Ryssland då de är rädda för att det skulle skada deras varumärke.

”Vissa företag har organiserat leveranser från Kazakstan. Vissa kinesiska företag ”på andra nivån” är redo att leverera. Det finns en reserv av komponenter i ryska lager . . . men det är inte den volym de behöver, det är inte stabilt och priserna har gått upp minst dubbelt”, säger Karen Kazaryan, chef för Internet Research Institute i Moskva till Financial Times.

Går tillbaka till 4G-nätverk

Även inom telekommunkation hamnar Ryssland på efterkälken när företag som Ericsson, Nokia och Huawei dragit sig ur utan att 5G-utrustningen kan ersättas av ryssarna. De försöker i stället köpa upp 4G-utrustning av länder som redan gått vidare till nästa generations teknologi och drar ner på satsningar på nya lösningar, enligt Grigory Bakunov, som tidigare varit chef på den ryska sökmotorn Yandex till FT om Rysslands techkris.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rysk techguru 19 miljarder fattigare – Putins fel [Dagens PS]

Läs också: Scenario: Kriget kan leda till nya handelsblock [Dagens PS]