Dagens PS

Techjättarna IBM och Microsoft sparkar hundratals i Ryssland

IBM Microsoft Ryssland
IBM och Microsoft drar sig ur Ryssland. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 09 juni 2022Publicerad: 09 juni 2022

Företag fortsätter att lämna eller skala ned i Ryssland i en snabb takt – techjättarna IBM och Microsoft sparkar hundratals anställda i landet, rapporterar Business Insider. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

IBM pausade sin ryska verksamhet i mars efter att president Vladimir Putin beordrat en invasion av Ukraina som han kallar en “särskild militär operation”. Företaget fortsatte dock att betala löner till de anställda. Nu lägger man dock ned verksamheten helt och de anställda kommer att sägas upp.

“Våra kollegor i Ryssland har, utan egen förskyllan, uthärdat månader av stress och osäkerhet. Vi inser att de här nyheterna är svåra, och jag vill försäkra dem om att IBM kommer att fortsätta att stå vid dem och vidta alla rimliga åtgärder för att ge support och göra deras övergång så ordnad som möjligt”, skriver IBM:s ordförande och vd Arvind Krishna i ett PM till de anställda på IBM, enligt Business Insider.

Microsoft skalar också ned sin verksamhet i Ryssland rejält. De stängde ned försäljningen och nya tjänster i Ryssland men fortsätter ge service åt befintliga kunder. Nu har man beslutat att säga upp 400 personer i landet, rapporterar Bloomberg.

“Som ett resultat av förändringarna i de ekonomiska utsikterna och påverkan på vår verksamhet i Ryssland har vi tagit beslutet att avsevärt skala ner vår verksamhet i Ryssland. Vi kommer att fortsätta att uppfylla våra befintliga avtalsförpliktelser med ryska kunder medan avstängningen av nyförsäljning är i kraft”, säger en talesperson för Microsoft till Business Insider. 

IBM och Microsoft är bara några av de västerländska företag som Ryssland. Yale Universitys School of Management har listat över 1000 företag som lämnat landet sedan invasionen inleddes i slutet av februari – de listar också de som fortsätter vara kvar.

Läs även: Putins glädje: Rekordvinst på olja och gas för Ryssland  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS