Sydvästlänken skjuts upp igen: "Skandalbygge"

Uppdaterad: 04 mars 2021Publicerad: 04 mars 2021
Sydvästlänken mellan Hallsberg i Närke och Hörby i Skåne försenas igen. (Foto: Johan Nilsson/TT)

Sydvästlänken skjuts upp igen. Projektet som ska sänka elpriserna i södra Sverige, försenas ännu en gång. Det meddelar Svenska kraftnät.

ANNONS
ANNONS

På torsdagsmorgonen meddelade statliga Svenska kraftnät att driftstarten av elförbindelsen Sydvästlänken som var planerad den sista mars skjuts fram med ytterligare drygt fyra månader till den 15 augusti. Sydvästlänken ska gå mellan Hallsberg i Närke och Hörby i Skåne.

”De senaste månaderna har kontrollutrustningens mjukvara uppdaterats och verifierats i anläggningarna. Vid de fullskaletester där anläggningarna varit anslutna till transmissionsnätet har det framkommit behov att korrigera brister i mjukvaran för kraftelektroniken innan anläggningarna som helhet kan tas i drift. Därför skjuts planerad drifttagning av SydVästlänkens likströmsförbindelse fram till 15 augusti 2021”, skriver Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Skulle ursprungligen tas i bruk 2015

Det är bara den senaste i raden av förseningar på bygget syftar till att stärka elförsörjningen till södra Sverige och att jämna ut prisskillnaderna. Södra Sverige har tidvis tvingats betala avsevärt högre priser på el än övriga landet, vilket lett till kritik från näringslivet.

Inte heller regeringen är nöjda med utvecklingen av projektet som ska kunna transportera 2 x 600 megawatt och ursprungligen skulle tas i bruk 2015. Det är Svenska kraftnäts dyraste projekt någonsin.

Ygeman: Skandalbygge

”Sydvästlänken är ett skandalbygge. Jag har svårt att sätta en annan etikett på projektet efter fem år och tjugo förseningar”, sa energiminister Anders Ygeman (S) till HD och Sydsvenskan i november i fjol, efter beskedet att driftsstarten åter försenats.

Energiministern ville se en granskning av projektet, redan innan det stod klart att Sydvästlänken skjuts upp igen.

”Det är dags för en genomgripande granskning av Sydvästlänken så att vi får veta vilka grundläggande fel som gjorts för att undvika liknande misstag i framtiden. Vi måste kunna dra lärdomar och ta reda på var det brustit”, sa han till HD och Sydsvenskan efter förra förseningen.

I morgon fredag ska energiminister Anders Ygeman debattera Sveriges elförsörjning i en särskild debatt i riksdagen, som initierats av Sverigedemokraterna.

Läs mer: Svenska Kraftnät: Elen kan slås ut i södra Sverige – Dagens PS

Läs mer: Debatt: Södra Sverige, ordna er egen el! – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.