Dagens PS

Svenskt Näringsliv: "Dubbelmoral om kärnkraft"

Svenskt Näringsliv Kärnkraft
Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke ryter till mot elpriset – och vill förenkla satsningar på kärnkraft. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 08 dec. 2021Publicerad: 08 dec. 2021

Svenskt Näringsliv vill se en nysatsning på kärnkraft i Sverige – och vd:n Jan-Olof Jacke anklagar regeringen för dubbelmoral i frågan. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke säger i en intervju med Dagens industri att situationen där elpriserna nu är på rekordnivåer har vissa fördelar i att de sätter strålkastarljuset på utvecklingen. Svenskt Näringslivs lösning är kärnkraft.

De har också gjort en panelundersökning med elintensiva bolag, som visar att drygt hälften är oroade över de kommande tre årens elförsörjning.

”Det är en tillräckligt allvarlig varningssignal. Det är klart att det påverkar jobb. Det är klart att det påverkar tillväxten och klimatomställningen”, säger han till Di.

Vill att regeringen byter målsättning

På Jan-Olof Jackes kravlista för att lösa elbehoven siktar är fokus på kärnkraften. Målet om en ”100 procent förnybar elproduktion till 2040” borde bytas ut mot ett mål som siktade mot fossilfrihet, tycker han enligt Di.

Han vill bland annat ha ett besked om slutförvaret av kärnbränsle, stopp för begränsningar i antalet reaktorer och var de får finnas geografiskt samt en utvecklad marknadsmodell för tjänster som balanserar elsystemet.

Svenskt Näringsliv tror på mini-kärnkraft

Dessa förändringar skulle enligt Jacke kunna skapa förutsättningar för åtminstone små modulära reaktorer (SMR), ett energislag som bland annat den brittiska regeringen satsar på vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

ANNONS

Investors vd Jacob Wallenberg berättade i veckan att han skulle kunna tänka sig att investera i ny kärnkraft – om den politiska viljan finns. Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke tycker det är svårt att förstå regeringens syn på frågan om framtida kärnkraft, som klassas som fossilfri men inte förnybar.

”Det är väldigt oklart för mig. Jag tycker att det är en dubbelmoral när man pratar om att man ska ha ett mål om förnybart, man vägrar att fatta beslut om slutförvarsfrågan och samtidigt säger man att det är okej att investera i till exempel kärnkraft”, säger han till Di.

Läs även: Jacob Wallenberg vill investera i nya kärnkraftverk

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig
unionen liten logo

Vet du om att även du som egenföretagare kan försäkra bland annat din inkomst?

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS