Företagsledaren Jacob Wallenberg tycker att Sverige behöver nya kärnkraftverk – och öppnar för att själv investera, om politiken och näringslivet kan komma överens.

ANNONS

Debatten om kärnkraftens vara eller icke vara i Sverige har fått ny fart i samband med stigande elpriser över hela Europa. Stora delar av elproduktionen i Sverige sker i de norr, men behovet av el är som störst i söder. Dagens stamnät klarar inte av att transportera all el som behövs i södra Sverige.

Nedläggningen av kärnkraftverken i södra Sverige har därför blivit en het fråga igen, skriver SVT. 

En av Sveriges tyngsta industriledare, Jacob Wallenberg, ordförande i Investor och med bland annat Ericsson, ABB, SEB på sitt CV, gör nu sin mening hörd i frågan. Han säger till SVT:s 30 minuter att Sverige bör se över frågan om att bygga nya kärnkraftverk.

”Jag tycker att det är en möjlighet som man måste titta på. Jag tycker att det är olyckligt att vi på politisk nivå helt frånhänder oss den möjligheten”, säger Jacob Wallenberg.

”De långa kontrakten finns inte idag”

Utbyggnaden av fossilfria alternativ som sol- och vindkraft räcker inte. Han menar att det behövs mer förutsägbara energikällor än den väderberoende sol- och vindkraften även i framtiden.

”Det förs ofta fram av politiken att näringslivet inte vill investera i kärnkraft. Problemet är att om du ska investera i någonting som ska verka i 30, 40, 50 år framåt så måste du veta att du har långa kontrakt. Men de långa kontrakten finns inte dag, säger han.

Skulle kunna investera själv

Han får frågan om han själv skulle vara intresserad om näringslivet och politiken kom överens om längre kontrakt.

ANNONS
ANNONS

”Jag skulle absolut titta på det”, säger Jacob Wallenberg om att investera i kärnkraftverk i SVT:s 30 minuter. 

Läs även: Jacob Wallenberg: ”Det hotar att bita oss i svansen” [Dagens PS]