Dagens PS

Svenska myndigheter har vetat om rysk Ai – i åratal

Ryssland AI
Den ryska banken Sberbank har arbetat med Ai-teknologi i åratal, och det visste Sverige faktiskt redan om. Foto: Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 25 apr. 2023Publicerad: 25 apr. 2023

Ryssland har gett sig in i kriget om artificiell intelligens, Ai. Det blev officiellt i måndags. Men projektet har varit känt i flera år, på svenska myndigheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dagarna berättade Dagens PS om den ryska kapprustningen för att bygga en artificiell intelligens som kan konkurrera med Bard och ChatGPT. Artikeln finns att läsa här.

Men faktum är att Försvarsmakten och andra svenska myndigheter varit medvetna om arbetet med den ryska Ai-roboten i åratal.

MISSA INTE: Bostadsexperten: Värre än andra världskriget

FOI och försvaret

Exempelvis kan man läsa det i en rapport på FOI:s hemsida.

Rapporten publicerades redan 2021 och nämner den ryska storbanken Sberbank, som genom sitt dotterbolag Sbertech försöker ta fram en ai-robot.

GigaChat heter Rysslands egen version av den populära chattboten Chat GPT från OpenAI.

Det var under måndagen som den ryska långivaren Sberbank presenterade GigaChat, som inledningsvis endast finns som testversion för vissa utvalda användare.

ANNONS

Sberbank är ledande inom Ryssland för att ta fram Ai.

Banken är statlig och därför kan regimen i Kreml få stort inflytande över vad forskningen fokuserar på samt vad produkten ska utföra.

Enligt den ryska handlingsplanen var målet att Ai skulle utgöra 0,8 procent av BNP redan nästa år 2024, och vuxit till 3,6 procent 2030.

Det målet blir förvisso lättare eftersom rysk BNP rasar i snabb takt just nu med anledning av den fullskaliga invasionen av grannlandet Ukraina, i februari i fjol.

ANNONS

Senaste nytt

“Brain drain”

Men det finns många hinder på vägen för den ryska chattroboten. Framförallt hade Ryssland redan innan kriget brist på utvecklare och forskare, rapporterade FOI.

Det finns ingen anledning att tro att antalet akademiker ökat sedan dess.

Tvärt om flyr många högutbildade från Ryssland eftersom det pågår en häxjakt på frispråkiga vetenskapsmän. Det har Dagens PS rapporterat om tidigare.

ANNONS

Monopolekonomi i vägen för ai

Den statliga regleringen och branschmonopolet utgör också ett hinder för snabb utveckling av Ai i Ryssland.

Dessutom finns det tekniska brister.

“Ryssland inte har nått en tillräcklig nivå vad gäller utvecklingen av mikro- processorer i termer av hastighet och energieffektivitet”, skev FOI 2021, vilket utgör ytterligare hinder.

Den huvudsakliga risken med Ai-teknologin i Ryssland är det som kallas för datorsyn. Det är programvara som kan generera bilder i video för 2d och 3d, som en människa inte kan avgöra om den är verklig eller datorgenererad. Dessutom innefattar begreppet program som kan urskilja ansikten, objekt och exempelvis kunna göra medicinska diagnoser.

Dagens PS har sökt FOI för att fråga hur stort hot den ryska teknologin utgör för svenska intressen, säkerhetsläget och den ryska befolkningen.

Myndigheten tackat nej till intervjun.

Läs mer om Ryssland och Ai:

ANNONS

Ryssland kontrar med “egen” Chatgpt

Ryska elitens lyxliv i Europa

JAS-39 Gripen närmar sig Ukraina

Elon Musk lanserar egen Ai-tjänst

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS