Betala inom 14 dagar eller dras inför rätta. ”Är man skyldig är det ur juridisk synvinkel bäst att betala”, säger en juridikprofessor.

ANNONS

Advokatfirman Njord Law Firm har skickat ut tusentals kravbrev till svenskar som ska ha fildelat filmer via torrentsajter som The Pirate Bay eller via bittorrentbaserade streamingtjänster som Popcorn Time då man anser det vara ett upphovsrättsintrång. Det rapporterar svenska IDG.se.

Enligt artikeln ska advokatfirman ha fått ut uppgifter om och skickat ut brev till 25.000 ip-adresser från Telias kundregister. Man ska även ha fått domstolsbeslut på att få ut fler från uppgifter från både Bredbandsbolaget, Comhem och Tele2.

I det här första fallet omfattas de som delat filmen Cell, förklarar Njord Law Firms Jeppe Brogaard Clausen för IDG. Men advokatfirman planerar att driva frågan för ”en lång rad filmtitlar från olika producenter”, säger han.

Njord Law Firms budskap i kravbreven är tydligt: betala 4.500 kronor inom 14 dagar – annars tar man fallet till domstol.

”Ja, det kommer vi. Vi önskar att i så stor omfattning som möjligt att lösa ärendena via upplysning och dialog utan rättens hjälp. Det är mycket dyrt både för rättighetsinnehavarna och för målsägande om vi går till domstol”, Jeppe Brogaard Clausen.

Konsumentverket vittnar om att ett 30-tal svenskar hört av sig efter att ha fått brevet under förra veckan. Även om ärendena faktiskt inte faller under Konsumentverket – då de handlar om upphovsrätt – påminner myndigheten de som ringer om att man i Sverige har en grundläggande rättighet att bestrida fakturor man inte tycker sig vara skyldig att betala.

IDG har även talat med Mårten Shultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, som påpekar att det finns risk för både skadestånd och rättegångskostnader om man som privatperson inte skulle betala och om ärendet
skulle nå domstol och fällande dom.

ANNONS
ANNONS

”Om man inte fildelat ska man självklart bestrida. Har man däremot gjort sig skyldig till ett upphovsrättsbrott är det väl ur juridisk synvinkel bäst att betala”

När Njord Law Firm drivit samma fråga i Norge, påpekar IDG, har landets motsvarighet till Konsumentverket – Forbruerrådets – inte hört talas om att någon dragits inför rätta. I Finland och Danmark har det dock hänt.