Dagens PS

Ny kärnkraft vid Ringhals – Vattenfall presenterar nästa steg

Ringhals reaktor 1.
Vattenfall presenterar framsteg i planen på att bygga ny kärnkraft vid Ringhals. (Foto: Jonas Lindstedt / TT)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 12 juni 2024Publicerad: 12 juni 2024

Den statliga svenska energijätten presenterar nästa steg för att möjliggöra ny kärnkraft vid Ringhals. Bolaget har ni valt leverantör av de små modulära reaktorerna som ska uppföras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under onsdagen meddelar Vattenfall att man landat i att brittiska Rolls-Royce SMR och amerikanska GE Hitachi Nuclear Energy får i uppdrag att leverera SMR (små modulära reaktorer) till det nya kärnkraftsprojektet vid Ringhals, rapporterar Vattenfall i ett pressmeddelande.

“Att göra ett urval av antalet möjliga SMR-leverantörer är ett av flera steg i det fortsatta arbetet för ny kärnkraft på Väröhalvön vid Ringhals. Det är också en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta hålla ett högt tempo i arbetet med att bland annat förbereda ansökningar för prövning enligt kärntekniklagen och miljöbalken”, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft vid Vattenfall.  

Utreder mer ny kärnkraft i form av stora reaktorer

Vattenfall fortsätter sin utredning av att bygga stora reaktorer också, där utvärderingen av tänkbara leverantörer fortfarande pågår.

“Vi har inte gjort något teknikval ännu, men oavsett om vi väljer små modulära reaktorer eller storskaliga reaktorer kommer ett framtida investeringsbeslut bland annat att kräva en rimlig riskdelningsmodell med staten”, säger Desirée Comstedt.

Läs mer: Vattenfall tar nästa steg för ny kärnkraft vid Ringhals. Vattenfall

Läs även: Liberalerna: Bygg nya stora reaktorer vid Ringhals. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS