Telia har stora störningar, och det drabbar kunder i hela Norden. Kunder har stora problem med telefoni, internet och tv-tjänster, och flera samhällsviktiga funktioner är drabbade.

ANNONS

Telia-kunder har stora problem på måndagen. De första larmen kom vid lunchtid, och problemen fortsatte hela eftermiddagen.

Telias system har problem

Företaget bekräftar problem i systemen.

”Just nu har vi störningar som påverkar våra interna system, bland annat vår hemsida”, säger Irene Krohn, presschef på Telia enligt Aftonbladet.

”Telias tv-tjänst Telia play och vissa företagslösningar är också drabbade”, fortsätter hon. ”Våra tekniker jobbar för fullt med att lösa problemet.”

Kan vara it-attack

Det går enligt företaget inte att utesluta att det handlar om en attack.

ANNONS
ANNONS

”I det här skedet kan vi inte utesluta någonting”, säger Irene Krohn enligt Dagens Nyheter. ”Orsaken får vi återkomma till.”

Myndigheter påverkade

Flera myndigheter har störningar som beror på problemen hos Telia. Bland annat har MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, problem.

”Telia har för närvarande en störning i sina system som påverkar MSB och andra myndigheter och aktörer som använder operatören”, säger Myndigheten för samhällskydd och beredskap enligt DN.

Sjukvården påverkad

Andra myndigheter som påverkas av störningen är Folkhälsomyndigheten, Transportstyrelsen, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och CSN enligt Aftonbladet. Också Polisens 114 14 verkar ha problem.

Också sjukvården drabbas, bland annat Region Skåne, Östergötland, Uppsala och Västra Götaland.

”Hoppas Telia prioriterar”

I Västra Götaland är det framför allt primärvården som berörs.

ANNONS
ANNONS

”Vissa sjukhusmottagningar är också drabbade”, säger Thomas Schulz Rohm, presskommunikatör. ”Man kommer inte fram när man försöker ringa in.”

”Jag hoppas att Telia prioriterar de samhällsviktiga tjänsterna för att det här är inte kul”, fortsätter han enligt Aftonbladet.

Läs även: Telia kraschlandar efter tufft Q4 – 20 miljarder back [Dagens PS]

Läs även: ”Dystert år för it-säkerheten – men det värsta återstår” [Dagens PS]