Nu storsatsar Stena på en ny anläggning för återvinning av litiumjonbatterier. Investeringen är på 250 miljoner kronor och håller takten med förväntningarna på ökad batterianvändning.

ANNONS

”Vi ser en enormt kraftig tillväxt i försäljningen av eldrivna fordon, där vi behöver möta våra kunders behov av att ta hand om uttjänta batterier på ett säkert och miljöriktigt sätt”, säger Fredrik Pettersson, vd för Stena Recycling, till Di.

Den nya anläggningen ska byggas i anslutning till Stenas existerande anläggning i Halmstad – som redan återvinner avfall från bland annat industrin.

50 000 batterier om året

Det nya bygget sätter i gång under hösten och ska vara färdigt inom 18 månader. Där kommer upp emot 50 000 batterier kunna tas om hand varje år efter att ha samlats in hos Stena Recyclings 90 anläggningar i Sverige och även i andra länder så småningom.

”Det finns många aktörer som vill in på den här marknaden, men få har Stena Recyclings möjligheter baserat på vår befintliga infrastruktur, kundbas, kompetens och erfarenheter”, fortsätter Fredrik Pettersson.

Enorm potential

Allt eftersom världen blickar mot eldrift och batterier så är potentialen inom batteriåtervinning enorm. Fredrik Pettersson är hoppfull inför den nya anläggningen.

”Det känns otroligt roligt. Anläggningen kommer att bli en av Europas mest avancerade och göra det möjligt att återvinna 95 procent av ett litiumjonbatteri, som är det vanligaste för elfordon”.

Läs mer: Northvolt behöver minst 100 miljarder

 

ANNONS
ANNONS