På onsdagen meddelade federala tillsynsmyndigheter i USA att SpaceX inte kommer få de nästan 9 miljarder kronor i subventioner som bolaget tilldelades i december.

ANNONS

Federala tillsynsmyndigheter i USA menar att SpaceX satellitbaserade internettjänst Starlink fortfarande utvecklas och att bolaget har misslyckats med att visa att bolaget kan leverera den utlovade tjänsten, det rapporterar CNN.

Medel för Starlink hade öronmärkts av The Federal Communications Commission, FCC, som en del av byråns hittills största subventionsprogram som utformats för att människor på USA:s landsbygd snabbt ska få tillgång till internet.

Får inte pengarna

SpaceX skulle få ta emot totalt 856 miljoner dollar, drygt 8 731 miljoner kronor, av de 9 miljarder dollar som avsatts för subventioner av satsningar för att ge amerikaner snabbare bredband. Tillsynsmyndigheterna har nu meddelat att SpaceX inte kommer få de pengar de skulle ha få.

”Efter noggrann juridisk, teknisk och policyöversyn avslår vi dessa ansökningar”, sade FCC:s ordförande Jessica Rosenworcel i ett uttalande, skriver CNN.

Subventionerar inte satsningar som inte levererar

”Konsumenter förtjänar pålitligt och prisvärt höghastighetsbredband. Vi måste använda knappa [subventions-]dollar till bästa möjliga användning när vi går in i en digital framtid som kräver allt kraftfullare och snabbare nätverk. Vi har inte råd att subventionera satsningar som inte levererar de utlovade hastigheterna eller sannolikt inte kommer uppfylla programkraven”, fortsatte hon, skriver CNN.

SpaceX har lagt resurser på att bygga upp Starlink och har redan skjutit upp nästan 3 000 satelliter som tillsammans ska sända internetåtkomst till marken. Det är ett annat tillvägagångssätt än det som används för traditionellt höghastighetsinternet som går via underjordiska, fiberoptiska kablar.

Får inte heller pengarna

LTD Broadband, som tilldelats 1,3 miljarder dollar, cirka 13,26 miljarder kronor, i subventioner, får inte heller sina pengar. FCC hänvisar till att internetleverantören har misslyckats med att få korrekt status på godkännanden i nästan sju amerikanska delstater.

ANNONS
ANNONS

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Elon Musks Starlink har blivit livlina för Ukraina [Dagens PS]