Dagens PS

Spotify sätter ner foten: "Bruset" regleras

Spotify
Vi får slappna av med Spotify framöver – men inte hur som helst. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 24 nov. 2023Publicerad: 24 nov. 2023

Spotify har fått nog. Det är för lätt att tjäna pengar på bakgrundsljud, menar streamingtjänsten, som nu ändrar sitt royaltysystem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det handlar om allt från valljud till så kallat vitt brus och ASMR, det vill säga Autonomous sensory meridian response.

ASMR är vår reaktion inför ljud, synintryck, lukter eller kognitiv stimulans, som till exempel kan utlösas av vad Spotify kallar bakgrundsljud.

ASMR har också kallats ”fenomenet som ger hjärnorgasm” och någon sådan anser Spotify inte att vi ska få ta del av oreglerat.

I ett blogginlägg i veckan säger Spotify att de ska justera sina royalties.

Utnyttjar kryphål

En del i det är att slå till mot dem som utnyttjar plattformen för att tjäna pengar på ”funktionella” ljud där, förutom allt ovan, ljud av regn och statisk elektricitet, sägs vara sånt som ingår, och som saluförs som hjälp för människor i att fokusera eller varva ner.

“Lyssnare streamar ofta dessa funktionella genrer i timmar i taget, och detta utnyttjas ibland av personer som klipper sina spår på konstgjord väg – utan konstnärliga meriter – för att maximera royaltybärande streams”, skriver Spotify.

ANNONS

Senaste nytt

Lägger dem på rad

ANNONS

Spotify har reagerat mot att vissa användare förkortar exempelvis valljudsspår till 30 sekunder och sedan lägger dem i följd efter varandra på spellistor utan att lyssnarna märker det.

Det ger användarna ”överdimensionerade betalningar” från Spotify, skriver Fortune.

Minst två minuter

Nu tar Spotify tag i detta och en del i det är att från 2024 ska inspelat brus och bakgrundsljud vara minst två minuter långt för att kvalificera sig för royalty.

Samtidigt ska man justera brusströmmarna till ”en bråkdel av värdet”, vilket enligt Spotify ska ge möjlighet att betala ytterligare motsvarande drygt 10 miljarder kronor till vad man kallar ”legitima artister”.

Relaterad läsning:

Nu kommer Spotifys nya AI-dj till Sverige – Dagens PS

Daniel Ek: Hade inte startat Spotify i dag – skyller på Apple – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS