Nu har Spotify plockat ner tiotusentals AI-låtar som ska ha genererats av startupen Boomy. Musikbolaget Universal Music varnar för att botar fuskar med siffrorna kring streamad musik. 

ANNONS

AI-startupen Boomy går ut på att att låta användare ladda upp sin musik och sedan släppa den till streamingtjänster där de kan få royalties för låtarna. Trots att Boomy bara har funnits i två år hävdar startupen att den har genererat över 14 miljoner låtar eller 14 procent av världens inspelade musik, berättar Business Insider.

Uppblåsta siffror genom AI

Problemet är dock att de siffrorna är uppblåsta via AI visar det sig, och därför har Spotify nu valt att plocka ner tiotusentals låtar, eller sju procent av Boomys samtliga spår.

Det är inte bara Spotify som har sett misstänkt aktivitet från startupen. Enligt Universal Music har samtliga stora streamingplattformar uppgett att allt inte står rätt till gällande Boomy-låtar – vilket tyder på att botar används för att blåsa upp statistiken.

Spotify tar i med krafttag

Spotifys vd Daniel Ek har tidigare sagt att han är orolig för vad AI kan göra med musikbranschen och han vill ”etablera en position” där Spotify kan skydda kreatörer men samtidigt tillåta innovation på plattformen.

När det gäller att plocka ner det stora antalet Boomy-låtar uppger Spotify att ”AI-streaming är en långvarig, branschomfattande fråga som Spotify arbetar med att utrota.”

Boomy har hittills inte kommenterat i frågan.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Spotify: Nu drar svenska artister in mer pengar [Dagens PS]

Läs även: Spotify-grundaren kritisk till kollektivavtal [Dagens PS]