Dagens PS

Sex av tio företag utsatta för ransomware under 2020

ransomware
Hela sex av tio svenska företag blev utsatta för ransomwareattacker under 2020. (Foto: Mimecast)
Tomas Hedlund
Tomas Hedlund
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 20 apr. 2021

Hela sex av tio svenska företag blev utsatta för attacker med ransomware, det visar en ny rapport från IT-säkerhetsbolaget Mimecast. De flesta valde att betala lösensummor till angriparna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året var då pandemin tog ett grepp om det svenska samhället och företagen ställdes inför stora utmaningar. Många tog beslut om att anställda skulle arbeta på distans, en konsekvens av detta är att företagen drabbats av attacker med ransomware, något Dagens PS rapporterat om tidigare.

”Cyberbrottslingar följer i regel de rådande digitala strömningarna, vilket även har varit fallet i samband med den troligtvis snabbaste digitala omvandlingen som världen har skådat”, säger Niels Frederiksen, Senior Sales Engineer på Mimecast.

Nu visar en färsk rapport från IT-säkerhetsföretaget Mimecast att andelen attacker ökade under 2020. I Mimecasts studie ingick 1 225 personer som jobbar inom IT- och säkerhetsbranschen. Bland de svenska företagen som deltog svarade hela sex av tio företag att de utsatts under 2020, 63 procent av de drabbade valdes att betala lösensumma till bedragarna.

Globalt problem

Ransomwareattacker är ett globalt problem, enligt Mimecast drabbades 61 procent av företagen globalt, det ska jämföras med 51 procent av företagen 2019.

Studien visar på en betydande ökning av attacker, vilket i sin tur innebär att företag behöver stärka sitt skydd mot IT-hot, bland annat genom att utbilda medarbetarna kring IT-säkerhet,” säger Frederiksen.

Utbildning

Endast 20 procent av det svenska företagen erbjuder fortlöpande utbildningar för att medarbetarna ska få en ökad medvetenhet i IT-säkerhet, något som förbryllar Frederiksen.

ANNONS

“Studien visar att anställda globalt klickade tre gånger oftare på skadliga e-postmeddelanden under coronapandemin jämfört med innan. Satt i relation till att det är den mänskliga faktorn som oftast banar väg för den här typen av attacker mot företaget, så är det helt klart ett område bör tas på allvar och fokuseras på,” säger han och fortsätter:

”Konsekvenserna av en attack kan vara mycket omfattande. Verksamheten kan delvis förlamas och affärskritiska data gå förlorade. I värsta fall kan vissa företag känna sig tvungna att betala den lösensumma som bedragarna kräver för att släppa filerna”.

Läs mer: Fler artiklar om ransomware på

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS