Dagens PS

SBAB: Dramatisk minskning av nya byggprojekt

robert boije
Robert Boije, chefsekonom på SBAB. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 14 maj 2020Publicerad: 14 maj 2020

Bolånebanken SBAB:s chefsekonom Robert Boije varnar för att antalet sålda lägenheter minskar och att nya byggprojekt börjar stanna upp. “Byggbranschen kan bli nästa föremål för krisåtgärder”, säger han. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SBAB har sänkt sin prognos för bostadsbyggande i sina analyser, skriver SvD. Robert Boije, chefsekonom på företaget, säger att regeringen kan komma att rikta stödåtgärder till byggbranschen.

“Det kan bli nästa föremål för krisåtgärder. Om nyteckningen tvärstannar kan byggbolagen inte starta nya projekt. Jag tror att det kan bli aktuellt med någon form av statligt stöd för att se till att bostadsbyggandet inte helt går i stå, när vi redan har en betydande bostadsbrist. Vi vet också att byggsektorn har en stor betydelse för svensk ekonomi”, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger även att han uppfattar det som att byggnationen i Sverige börjar stanna upp.

“Man ska vara försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser på grund av få objekt, men vi tycker oss se en tendens till en rätt stor nedgång i sålda nyproducerade lägenheter. Enligt mina kontakter bland flera byggbolag har teckningsgraden i nya projekt dessutom fallit dramatiskt under coronakrisen”, säger han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS