Apples sänkta aktiebetyg har satt igång en försäljning av techaktier som gjort att Microsoft och Alphabet har nått sina lägsta nivåer på ett år.

ANNONS

Tisdag och onsdag den här veckan steg det tekniktunga amerikanska indexet Nasdaq Composite, men det kom efter de två värsta veckorna sedan covid-19-pandemin började, det rapporterar CNBC.

Nu är dock indexets nedåtgående trend tillbaka och på torsdagen tappade Nasdaq 2,8 procent, vilket är den största nedgången på en dag sedan den 13 september. S&P 500 föll 2,1 procent.

Investerare har sökt defensiva tillgångar

På torsdagen, efter att analytiker på Bank of America sänkt Apples aktiebetyg, föll aktier i stora teknikbolag och drog med sig många andra amerikanska aktier i fallet.

Hela 2022 har techaktier pressats ned eftersom investerare har rört sig bort från tillväxtbolag och satsat på mer defensiva tillgångar i sin strävan att hantera högre räntor och för att förekomma en eventuell lågkonjunktur.

Ändrade från köp till neutral

När Bank of America-analytikerna ändrade sitt betyg från köp till neutralt, sjönk Apples aktie med 5 procent. Rekommendationen avviker från den köpposition som en majoritet av de analytiker som tillfrågats av Factset har.

När Bank of Americas analytiker lyfte fram flera risker, däribland en svagare köpcykel förknippad med Iphone 14. Nu är Apples aktie värd 20 procent mindre än den var värd i slutet av 2021, under samma period har dock Nasdaq tappat 31 procent.

Fler tachaktier tappade på torsdagen

Microsoft är det av teknikbolagen med de största marknadsvärderingarna som tog den minsta smällen och avslutade torsdagens handelssession ned cirka 1,5 procent, vilket ändå var bolagets lägsta nivå på 52-veckor.

Alphabet nådde också en lägsta nivå på 52 veckor och föll med 2,6 procent. Meta Platforms aktie sjönk 3,7 procent och Amazon föll 2,7 procent. Tesla tappade 6,8 procent.

ANNONS
ANNONS

Även mindre tillväxtorienterade teknikbolag drabbades, Coinbase tappade nästan 8 procent, Shopify föll med 8,45 procent, Rivian föll 7,9 procent och Roblox föll 7procent.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Den starka dollarn tynger techbolagens vinster [Dagens PS]