Samsung indikerar att de inte har några planer på att minska sina investeringar i chipp trots att den svaga globala ekonomin gör att industrin kan drabbas av de värsta nedgången på över tio år.

ANNONS

Samsung signalerar att de, som svar på minskad efterfrågan och fallande priser, i stället för att minska sina investeringar i chipptillverkning ska dämpa kortsiktig produktion organiskt genom underhåll, justering av utrustning och en övergång till avancerade tillverkningsprocesser, det rapporterar Reuters.

Tillfälle att öka marknadsandelar

Samsung säger också att de ska öka andelen kapitalinvesteringar i forskning och utveckling.

”Samsung kanske ser den här tiden som ett bra tillfälle att öka marknadsandelar, vilket borde hjälpa dem på lång sikt, på bekostnad av SK Hynix och Micron”, säger analytikern Choi Yoo-june på Shinhan Securities, till Reuters.

Greg Roh, forskningschef på Hyundai Motor Securities, uppskattade att Samsung Electronics marknadsandel under andra halvan av året kan nå över 45 procent för DRAM-kretsar och cirka 35 procent för NAND-flashminneskretsar, från nuvarande cirka 43 och 32 procent.

Samsungs aktie föll

Enligt analytikern Kim Yang-jae på Daol Investment Securities, säger Samsung på ett svävande sätt att deras produktion kommer minska något.

Men investerare hoppades på en starkare produktionsnedskärning, eller en kommentar om snabbare marknadsåterhämtning, varför Samsungs aktier på tisdagen föll med 3 procent.

ANNONS
ANNONS

SK Hynix och Micron Technology har sagt att de ska minska sina investeringar, men Samsung säger att deras investeringar i år kommer likna dem för 2022.

Kämpat mot nedgång i efterfrågan

Inom kontraktschipptillverkning har Taiean Semiconductor Manufacturing också meddelat att de ska minska sina utgifter.

Sedan slutet av förra året har den globala teknikindustrin kämpat mot en kraftig nedgång i efterfrågan eftersom konsumenter spenderar mindre på teknikprodukter.

Svagt första halvår

Samsung har rapporterat sin lägsta kvartalsvinst sedan 2014 och sagt att den makroekonomiska osäkerheten kommer göra att det första halvåret i år blir tufft.

Rörelsevinsten för oktober–december på 4,3 biljoner won, drygt 36 miljarder kronor, var Samsungs lägsta på åtta år.

Samsung förväntar sig dock att efterfrågan kommer börja återhämta sig igen under andra halvåret i år.

Efterfrågan på smartphones minskar

Samsung tror att trög efterfrågan och lageranpassning kommer att fortsätta att påverka chippverksamheten under första kvartalet samt att efterfrågan på smartphones sannolikt kommer minska från år till år på grund av den ekonomiska avmattningen.

ANNONS
ANNONS

Vissa analytiker förväntar sig att Samsungs chippverksamhet under första kvartalet ska gå med förlust, Intel sade förra veckan att de förväntar sig att förlora pengar under innevarande kvartal eftersom det finns ett överflöd av chipp inom persondatorindustrin.

Senare den här veckan planerar Samsung att presentera sin senaste modell av sin smartphone Galaxy S.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kris för chipptillverkarna – värsta raset någonsin [Dagens PS]