Dagens PS

Säkra dina lösenord: Misstagen hackarna älskar

Säkra dina lösenord: Misstagen hackarna älskar
FILE - This June 19, 2017, file photo shows fingers on laptop keyboard in North Andover, Mass. Americans appear to be heeding expert advice for keeping their passwords and accounts safe. A new poll by The Associated Press and the NORC Center for Public Affairs Research finds that 41 percent of Americans use unique passwords for most or all online services. (AP Photo/Elise Amendola, File)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 18 juli 2022Publicerad: 18 juli 2022

De flesta av oss gör det: återanvänder lösenord. Det är det största misstaget av alla, enligt säkerhetsexperten John Shier. Här är de sex största misstagen vi gör med lösenord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att ha säkra lösenord är ett enkelt sätt att skydda sig mot intrång. I dagens värld, där cyberattackerna ökar, är det viktigare än någonsin att tänka efter före. Fler och fler får sina uppgifter stulna, men det finns enkla sätt att skydda sig.

John Shier är säkerhetsexpert på det brittiska säkerhets- och hårdvaruföretaget Sophos. Han har drygt tjugo års erfarenhet av cybersäkerhet, och listar för CNBC de sex största misstagen vi (fortfarande…)gör med lösenord.

Återanvända lösenord toppar

Nummer ett på listan: Återanvända lösenord. Vi är bekväma, och det är lätt. Men att använda samma lösenord om och om igen gör att dataintrång är en risk i åratal. Det duger inte heller att bara ändra litegrann. Hackare kan lätt räkna ut den extra siffra eller den extra bokstav du lägger till. Det finns också mjukvara som lätt räknar ut alla varianter du kan tänkas använda.

Det du ska göra är att skapa unika lösenord för varje konto. Här är lösenordshanterare svaret.

Alla konton är riskabla

Misstag nummer två är att enbart skapa unika lösenord för konton man bedömer ha hög risk. Exempel är bankkonton eller jobbappar. Det är lätt att glömma att enbart e-postadressen eller telefonnumret kan användas i kombination med information från andra intrång.

Det du ska göra är att skydda alla konton, till och med dem du sällan använder. Se ovan: unika lösenord!

ANNONS

Använd lösenordshanterare!

Nummer tre på John Shiers lista enligt CNBC: Att inte använda lösenordshanterare. Det är ett enkelt verktyg för att knyta unika engångslösenord som autofylls när du använder ett konto. Råkar du klicka på en nätfiskelänk – ingen fara. Din lösenordshanterare anar oråd, och vägrar att autofylla.

Det du ska göra är att hitta en lösenordshanterare som passar just dig.

Skippa personlig information

Det fjärde misstaget är att vi skapar lösenord som innehåller personlig information.

Enligt John Shier behöver inte lösenord vara komplicerade för att vara svåra att gissa. Ett lösenord ska vara personligt – men inte innehålla information som är lätt att hitta, som födelsedag eller namn. En textrad ur din favoritlåt eller det du gillar att äta fungerar bra.

Det du ska göra är att hitta på ett lösenord med minst 12 tecken. Undvik sådant som är lätt att gissa. Försök att hitta något som du lätt minns, och som mixar bokstäver och andra tecken.

Inga säkra lösenord

Femte misstaget är att välja bort multifaktorautentisering. De allra krångligaste lösenord kan hackas. Om du väljer multifaktorautentisering krävs ett extra steg, men det är det värt. För det mesta handlar det om ett sms eller ett e-postmeddelande med en engångskod.

Det du ska göra är att välja alternativet när det finns.

Du kan också drabbas

Sista punkten på Shiers lista: Tro inte att du är säker. Det är lätt att tänka “det händer aldrig mig”. Det kan hända den bäste. Och det händer, intrång och cyberhot är vanligare och vanligare. Fler och fler råkar ut. Om du använder internet kan du bli bestulen på både pengar och identitet.

Det du ska göra: Ta inte för givet att det inte händer dig. Ha koll på din lösenordshygien, och på de nya autentiseringsteknologier som kommer. Och använd dem.

Läs även: Snart kan du inte längre dela lösenord på Netflix 

Läs även: Sveriges cyberberedskap är mindre god: E-post stor risk 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS