Den amerikanska säkerhetskoncernen ADT har investerat i norska Halodi Robotics efter att ha sett ett klipp på Youtube. De ska plocka fram en robot-väktare.

ANNONS

I sportvärlden är det sedan länge vanligt med spelarrekryteringar från Youtube-klipp. Det är nog mer ovanligt i robot-branschen, men det är just vad som skett för det norska bolaget Halodi Robotics i den lilla staden Moss som ligger mellan huvudstaden Oslo och Värmland i Sverige.

Den amerikanska säkerhetskoncernen ADT har investerat 25 miljoner norska kronor i Halodi Robotics, skriver E24.no.

”Det var resultatet av att de tittade på Youtube-videor av vår Eve-robot och såg inlägg i pressen. Vi fick ett samtal i början av hösten förra året från en av deras teknikchefer. I november enades vi om samarbetsprinciperna och nu är avtalet klart”, säger Halodi Robotics kommersiella chef Stein Erik Maurice.

Börsnoterat jättebolag

ADT är en gigant i den amerikanska säkerhetsbranschen och ett börsnoterat bolag med kontor i 200 städer som omsatte 5,3 miljarder dollar i fjol, motsvarande 45 miljarder kronor.

”Jag måste bara nypa mig själv i armen ibland när jag tänker på det”, säger Bernt Børnich, General Manager för Halodi Robotics.

Företaget har också landat avtal med det norska detaljhandelssäkerhetsföretaget StrongPoint och italienska förpackningsföretaget AltoPack, som både blir kunder och investerare.

Ivriga kunder

Halodi Robotics ska utveckla robotplattformen åt flera olika håll, som passar kunderna. Tillsammans med ADT kommer ska de skapa robotar som kan användas som ett komplement till väktare – för bland annat patrullering, passerkontroll och säkerhet.

”Det roligaste har nästan varit att se hur ivriga ADT:s kunder har varit på vår lösning när vi har haft workshops med dem”, säger Bernt Børnich till E24.

ANNONS
ANNONS

Målet är att producera 100 robotar i månaden 2023. Det ska vara en snäll väktarrobot, lovar Bernt Børnich:

”För oss är det viktigt att människor inte föreställer sig ”Terminator”-stereotypen när de tänker robot-väktare.”

Läs mer: Foodora levererar med robot – Dagens PS