Dagens PS

Foodora levererar med robot

Foodora
Foodora levererar med självkörande robotar i ett pilotprojekt. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 15 nov. 2021Publicerad: 11 mars 2021

Foodora och Tele2 testar leveranser med självkörande robotar i Stockholm. 

ANNONS
ANNONS

Matleveransjätten Foodora har gått samman med Tele2 i ett projekt med matleveranser utförda av självkörande robotar, skriver Di Digital.

I pilotprojektet gäller det leveranser från en restaurang, anrika Riche på Östermalm i Stockholm. Roboten väger cirka 30 kilo och kör med en hastighet på 6 kilometer i timmen.

”Vi är pionjärer inom flera områden. Känner vi att marknaden är på väg åt ett visst håll så vill vi hänga med”, säger Foodoras logistikchef John Denbratt. 

Möjligt med 5g

Leveranserna skiljer sig något från den vanliga processen med mänskliga bud.

”Restaurangpersonal kommer att behöva gå ut på gatan och lägga i maten och på samma sätt måste kunden gå ut på gatan för att ta emot den. Den kan inte gå i trappor, men vi kommer kunna erbjuda andra fördelar istället, som att det går snabbare”, fortsätter han.

Projektet möjliggörs av Tele2, som vill testa sin utbyggnad av 5g-nätet. Den snabba uppkopplingen gör det möjligt att koppla upp självkörande produkter, vilket inte fungerar i 4g-nätet.

”Det blir ett test för oss också att undersöka möjligheterna med 5g och vi hoppas att vi ska lära oss och kunna erbjuda andra företag och branscher nya tjänster som en följd av det här projektet”, säger Stefan Trampus, affärsområdeschef för företagsmarknaden hos operatören.

ANNONS

Läs mer: Efter kritiken – Foodorabud får kollektivavtal – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS