Dagens PS

Säkerhetsbrister inom transport och logistik

En gemensam nationell insats med fokus på transport och logistik
Vid en gemensam nationell insats med fokus på transport och logistik hittade de medverkande myndigheterna cirka 300 säkerhetsbrister. (Foto: Arbetsmiljöverket) 
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 nov. 2021Publicerad: 24 nov. 2021

Flera myndigheter har de senaste veckorna gjort oanmälda inspektioner, de flesta kontrollerna gjordes inom transport och logistik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Arbetsmiljöverket, Polisen och flera andra myndigheter har, under de senaste två veckorna, gjort oanmälda inspektioner i branscher som är utsatta för arbetslivskriminalitet, det vill säga företag som medvetet bryter mot lagar och regler i arbetslivet.

Arbetsmiljöverket samarbetar med sju andra myndigheter för att motverka arbetslivskriminalitet. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet för övriga myndigheter som deltar i samarbetet, de är: Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.

Fokus på transport och logistik

Sedan 2018 har myndigheterna gjort över 5 200 gemensamma kontroller. De flesta av årets kontroller gjordes inom transport och logistik, exempelvis i lager, partihallar och transportfordon. Fler än 100 företag och 280 fordon har kontrollerats och över 300 säkerhetsbrister hittades.

Säkerhetsbrister kring truckar och pallställ visade sig vara vanliga. En annan vanlig säkerhetsbrist är lyftanordningar som inte är besiktigade. Det fanns även brister i de fordon som kontrollerades, exempelvis undermåligt säkrad last.

Riskfyllt med dåligt säkrad last

“Vi har tyvärr hittat förare som åker runt på våra vägar i överlastade fordon, med last som är dåligt säkrad. Ofta jobbar de under stress. Det är riskfyllt både för förarna och för andra som befinner sig i närheten av de här fordonen, faktiskt så farligt att det ytterst kan leda till döden”, säger Arne Alfredsson i ett pressmeddelande. Han är chef vid avdelningen för myndighetsgemensam kontroll på Arbetsmiljöverket.

Läs mer: Arbetsolyckor i byggbranschen minskar enligt Arbetsmiljöverket

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS