Lastbilsjätten Scania har som mål att vara klimatneutral ”i god tid” före 2050. Till Di.se säger bolagets hållbarhetschef Andreas Follér att målet ska uppnås bland annat genom en ”jättesatsning på elektrifiering”. Företagets fabriker drivs redan genom förnybar el och näst på tur står själva fordonen. 

ANNONS

Nu ska Scanias fordon, som står för runt 90 procent av bolagets utsläpp, omvandlas.

”Vi har länge varit en av världens mest lönsamma och framgångsrika aktörer i vår bransch. Men framtiden är fossilfri. Och för att fortsätta vara relevanta och konkurrenskraftiga och därmed lönsamma så är det vår övertygelse om att vi måste bli helt klimatneutrala så snabbt som möjligt”, säger Scanias hållbarhetschef Andreas Follér till Di.se (obs. hemsida kräver inloggning).

Svanberg fick avgå i klimatrelaterade ärenden

Andreas Follér säger att han tror att företaget kan klara klimatmålet ”bland annat genom en jättesatsning på elektrifiering”.

”Vi tror på en revolution och stort genombrott för eldrivna lastbilar framöver, även inom fjärrtrafik. Vi ser samtidigt en ljus framtid för förbränningsmotorn, men där kunderna ställer om till förnybara drivmedel”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Från finansiärer ställs allt högre krav på fordonsbranschen att bli miljövänlig, skriver Di.se. Bland annat beslutades nyligen att Volvo AB:s styrelseordförande Carl-Henric Svanberg inte får förnyat förtroende; bland annat för att han inte hade utarbetat en tillräckligt tydlig klimatplan.