Är du bekymrad över dina elektroniska spår på webben? Över hur andra hanterar dina data? I så fall finns det åtgärder du kan vidta för att bli mer anonym.

ANNONS

Allt fler bekymrar sig över den övervakning som företag och regeringar bedriver gentemot privatpersoner på internet. Den som är spårbar blir också i stor utsträckning sårbar – för marknadsföring, bedrägerier, id-kapning och social kontroll. Alla från den lokala Ica-handlaren till Säpo kan veta något om dig via dina elektroniska spår, och flera företag lever på att sälja dina datasökningar.

Helt kan du inte undgå det här. Men Ny Teknik har en liten lista på hur du kan göra dig mer osynlig på internet utan massiva ansträngningar.

Lämna Google Chrome

Googles webbläsare Chrome har en stor andel av marknaden, och att starta ett konto i chrome har också fördelar. Till exempel är det lättare för användaren att synkronisera olika funktioner. Nackdelen är att Google använder Chrome för att kartlägga internetvanor och ibland sälja dem vidare till en tredje part.

Alternativa webbläsare finns det gott om, men Ny teknik tipsar särskilt om Brave, som bygger på samma teknik som Chrome, chromium, och som därför kommer att ha ungefär samma plugins. I stället för den vanliga information som webbläsaren lämnar om dig på sajter du besöker lämnar Brave faska taggar. Dessutom stoppar den annonser och spårningsprogram.

Andra webbläsare för anonym surf

I Mac-miljö är både Safari och Firefox bättre alternativ än Chrome, skriver Ny Teknik. Firefox har inbyggda funktioner för att undvika spårning.

Den som bryr sig mindre om att det ska fungera smärtfritt, men som i stor utsträckning värnar sin anonymitet ska använda webbläsaren Tor. Den är långsam och buggig, men skickar å andra sidan all trafik krypterad genom ett nätverk av servrar över hela världen. Underrättelsetjänsten kan spåra dig, men inte många andra.

Anonym på mobilen och sökmotorn

Firefox och Brave har förutom sina vanliga webbläsare också mobilanpassade varianter, som gör dig mindre spårbar. Duckduckgo är också en webbläsare för mobilen som till skillnad från andra ska skydda användarens integritet. Brave och Duckduckgo har dessutom sökmotorer.

ANNONS
ANNONS

Inkognitoläge

När du slår på inkognitoläget i webbläsaren, vilket är väldigt enkelt, så sparas ingen historik. Inte heller blir du spårad med cookies. Ytterligare några integritetshöjande åtgärder ingår, beroende på vilken webbläsare du har. Men att trycka på ”privat läge” hjälper ändå inte så långt.

Internetleverantören och arbetsgivaren kommer till exempel fortfarande att kunna se vilka sajter du besöker.

Läs också:

DN: Svenska företag och surfare avlyssnade [Dagens PS]
Google hotas av den största smällen någonsin [Dagens PS]