Ryssland meddelar att de drar sig ur samarbetet med den internationella rymdstationen från och med 2025. I stället vill de skjuta upp en egen rymdstation och samarbeta med Kina.

ANNONS

Ryssland och USA samarbetade för att få till den internationella rymdstationen ISS 1998. Det sågs då som ett stort steg i ett nytt samarbete mellan de forna fienderna och konkurrenterna i rymdkapplöpningen under kalla kriget.

Sedan dess har också europeiska rymdorganisationen ESA samt Japan och Kanada bidragit med nya moduler.

”Överlämnar ansvaret”

Men nu meddelar chefen för Rysslands rymdorganisation Roscosmos Dmitry Rogozin att de inte längre tänker vara en del av samarbetet med ISS, som är i omloppsbana 420 kilometer från jorden.

”Vi påbörjar förhandlingar med våra Nasa-partners, vi formaliserar dem nu. Det betyder inte att stationen kommer att skrotas och dumpas i havet omedelbart efter 2025. Vi överlämnar helt enkelt ansvaret för vårt segment till partnerna”, sa Rogozin till reportrar enligt Financial Times.

Vill bygga månbas med Kina

I stället vill Roscosmos utveckla en egen ny rymdstation till 2030. Ryssland ser också Kina som sin framtida partner för rymdsamarbete. Länderna har nyligen kommit överens om att tillsammans utveckla en bas på eller i omlopp kring månen.

ANNONS
ANNONS

Samarbetet tillkom efter att Ryssland avböjt ett erbjudande att vara en del av ett likande projekt lett av den amerikanska rymdorganisationen Nasa, skriver Financial Times.

Läs mer: Lyckad flygning för Nasas minihelikopter på Mars