Nasa har nu flugit sin minihelikopter på Mars. Ingenuity klarade flygningen utan några problem, och ögonblicket hyllas nu som i klass med Wright-brödernas första flygning.

annons
annons

Nasas chef för projektet, Mimi Aung, tycker det är likvärdigt med när Wilbur och Orville Wright för första gången lyckades få ett flygplan att lyfta för 117 år sedan i Kitty Hawk, North Carolina, USA 1903.

”Vi, tillsammans, flög till Mars och vi, tillsammans, har nu vårt Wright-bröder-ögonblick”, säger hon.

Den lilla helikoptern, som heter Ingenuity, uppfinningsrikedom på svenska, väger strax under två kilo och har fyra rotorblad för flygning. Den var en del av rymdrovern perserverance innan den nyligen kopplades loss.

Mars atmosfär är 100 gånger tunnare än här på jorden, vilket innebär att minihelikoptern måste arbeta mycket hårdare för att komma iväg från marken. Ingenuity är tänkt att flyga fem testflygningar totalt på 30 dagar, för att se om tekniken fungerar.

Därefter kommer Nasas minihelikopter att stanna på Mars för evigt. Är testerna framgångsrika kommer det att bli möjligt för framtida rymdhelikoptrar att utforska andra områden där rymdrovers på hjul inte kommer fram, som grottor, tunnlar och berg.

”Det här var en designutmaning som gick över både flygplans- och rymdfarkostgränserna”, säger Bob Balaram, Ingenuitys chefsingenjör, skriver techsajten The Verge.

ANNONS
ANNONS

”Vi måste ta en stund för att fira detta ögonblick. Ta det ögonblicket, och sedan efter det, låt oss återgå till jobbet och fler flygningar!”, säger Nasas chef för Ingenuity-projektet Mimi Aung.

Läs mer: Minihelikopter på Mars nära flygdebut