Det sätts nya rekord på fastighetsmarknaden, under det första kvartalet 2021 såldes fastigheter för mer pengar än någonsin förr, visar ny statistik. 

ANNONS

Fastighetsmarknaden i Sverige är hetare än någonsin, enligt ny statistik från Rådgivnings- och förvaltningsbolaget Newsec. De har ställt samman statistik för alla affärer över 40 miljoner kronor inom kommersiella fastigheter i Sverige, skriver Dagens industri.

Normalt sett svagare

Siffran landade på drygt 46 miljarder kronor, vilket är ett nytt rekord för det första kvartalet.

”Normalt sett är det första kvartalet relativt svagare än andra kvartal. Nu hade vi ett otroligt starkt avslut på 2020, den trenden håller i sig”, säger Max Barclay, nordisk chef för Newsecs rådgivningsverksamhet, till Di.

Förra året var siffran 41 miljarder kronor, tidigare år har det legat runt 20-30 miljarder under samma period. Det gjordes 155 fastighetsaffärer under första kvartalet 2021 i den klass som Newsec för statistik på. Det är många mindre affärer, under 300 miljoner kronor, berättar Newsec för Di.

Tror på rekord för hela året

Det är främst bostadsfastigheter, logistikfastigheter och samhällsfastigheter som går starkt och driver på rekord på fastighetsmarknaden. Särskilt logistikfastigheter är ”mycket hett” enligt Newsec.

ANNONS
ANNONS

”Det förekommer också planer på större strukturaffärer. Vi tror att 2021 blir ett rekordår när det gäller affärsvolym”, säger Max Barclay till Dagens industri. 

Läs mer: Stort tryck på fastighetsmarknaden framöver – Dagens PS