Rejlers Norge har tecknat ett tvåårigt avtal med Statsbygg i Norge om att energimärka 170 fastigheter i Nordnorge. Det gäller fastigheter på Ofoten, Lofoten, Troms, Finnmark samt på Svalbard.

ANNONS

Statsbygg i Norge ska energimärka 170 fastigheter i Nordnorge och det ska enligt ett nytecknat avtal genomföras av Rejlers Norge. I avtalet ingår att göra noggranna analyser av museer, universitet och högskolor, Sametinget, kontorsbyggnader, gränskontrollstationer, kontorsbyggnader och fängelser i Ofoten, Lofoten, Troms, Finnmark samt på Svalbard i norra Norge.

”Energimärkningen indikerar hur mycket energi en byggnad förväntas förbruka. På samma sätt som vi har energiklassning på kylskåp och spisar har byggnader det också”, säger Geir Liknes, senior energirådgivare på Rejlers Norge.

Teknikkonsultföretaget ska samla in fakta från samtliga byggnader, varje byggnad kommer att besökas fysiskt. Efter insamlandet av fakta kommer data att köras i ett simuleringsprogram, som sedan visar energiförbrukningen i varje fastighet.

”Rejlers kommer att kartlägga potentiella och effektiva energiåtgärder i fastigheterna samt ge sin rekommendation för vad Statsbygg bör prioritera för att uppgradera byggnader med dålig energikvalitet. Det kan vara allt från att byta ut värmesystem, ersätta gamla ventilationssystem, fläktar och pumpar och isolera gamla rör”, säger Liknes.

Har stor erfarenhet

Sedan 2010 finns det krav på att samtliga kommersiella byggnader på över 1 000 kvadratmeter i Norge ska energimärkas. Rejlers har stor erfarenhet av liknande analyser, bland annat för ett dussintal kommuner, ett stort antal fastighetsägare och -förvaltare och ett antal fylkeskommuner de senaste tio åren.

”Det är centralt för oss att följa upp politiska och nationella målsättningar för klimat och energi, och därför är det arbete vi nu inleder viktigt”, säger Rune Stenbro chefsingenjör på Statsbygg.

ANNONS
ANNONS

Avtalet mellan Rejlers Norge och Statsbygg i Norge kan komma att förlängas i ytterligare två år.

Läs mer: Fler nyheter om branschnyheter på [Teknikdygnet]