Dagens PS har tidigare berättat om Spotifys hot om en flytt från Sverige. Och i höstas kom en ny attack på regeringens företagspolitik.

ANNONS

Förslaget innehåller skattelättnader för personaloptioner, vilket bland andra Spotify och en rad företag i it-branschen efterfrågat. Bolagen menar att det underlättar för dem att både rekrytera och behålla nyckelpersoner.

”Regeringen har på flera punkter lyssnat på remissinstanserna”, framhåller nu regeringen med närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) och biträdande finansminister Per Bolund (MP) i spetsen.

På Dagens Industris debattsida i dag, måndag, framkommer delar av det förslag som regeringen tänker offentliggöra på en presskonferens klockan 8.30.

”Gränsen för när ett företag räknas som nystartat har flyttats till tio år. Reglerna har gjorts mer generösa så att även befintliga ägare kan omfattas. De administrativa kraven har minskats”, står det bland annat i debattartikeln.

Regeringen har dock satt upp vissa villkor för skattelättnaderna för företagen – annars kommer inte EU-kommissionen att godkänna dem, enligt regeringen.

”Den kommer gälla för små företag med upp till 50 anställda och arbetande delägare samt en nettoomsättning eller balansomslutning på högst 80 miljoner kronor”, skriver ministrarna och tillägger att företagen inte heller får vara i ekonomiska svårigheter.

Elisabeth Thand Ringkvist, ordförande för Svenska Riskkapitalföreningen, är skarpt kritisk till begränsningarna:

”Om de inte ändrat antal anställda och omsättning så är det ett helt värdelöst förslag och visar att de inte förstått eller lyssnat till kritiken av förslaget”, skriver hon i en kommentar till nyhetssajten Breakit, rapporterar TT.

ANNONS
ANNONS

Om EU-kommissionen godkänner regeringens förslag kan det träda i kraft den 1 januari 2018, framgår det på Di debatt.

MISSA INTE: Spotify tackade nej till nya lägenheter [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Han får kritik för passiv brexit-politik [Dagens PS] >