Dagens PS

Ras för PC – försäljningen sjunker med 9,5 procent

Ras för PC – försäljningen sjunker med 9,5 procent
Det ser inget vidare ut för datorleveranserna som minskar, jämfört med för ett år sedan. (Foto: TT)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 01 juli 2022Publicerad: 01 juli 2022

De gyllene tiderna för PC-försäljning är över enligt en ny prognos. Med stigande inflation och stor osäkerhet globalt drar köparna åt svångremmen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Försäljningen av PC rasar globalt med 9,5 procent enligt prognosen från analysföretaget Gartner. I EMEA-regionen (Europa, Mellanöstern och Afrika) blir raset ännu större, hela 14 procent.

Försäljning av PC rasar i Europa

“Den perfekta stormen av geopolitisk oro, hög inflation, valutafluktuationer och problem i leverantörskedjan har sänkt efterfrågan på enheter hos företag och konsumenter runtom i världen, och kommer att påverka pc-marknaden hårdast 2022”, säger Ranjit Atwal, analytiker på Gartner.

Den ryska invasionen av Ukraina och brist på produkter på grund av Kinas nedstängningar är orsaken till att marknaden i EMEA-regionen rasar.

ANNONS

Senaste nytt

Kinas telefonmarknad kollapsat

Globalt ser det ut som om leveranser av PC, läsplattor och mobiltelefoner minskar med 7.6 procent 2022, enligt Gartner. Kinas smartphonemarknad har kollapsat, och där minskar försäljningen med hela 18,3 procent under året.

Kina har varit ledande på 5G-marknaden, där ökade försäljningen av 5G-telefoner med 65 procent 2021. I år spår däremot analysföretaget Gartner en minskning med 2 procent.

“I början av året räknade man med att Kinas 5G-telefonmarknad växa tvåsiffrigt”, säger Atwal. “Kinas nolltoleranspolicy mot covid-19 och nedstängningarna har på ett dramatiskt sätt vänt den trenden.”

ANNONS

Sänker prognoser för 5G

Gartner spår att 710 miljoner 5G-telefoner säljs globalt under 2022. Det är 29 procent mer än 2021 – men det är en sänkning av tidigare prognoser.

“Tillväxttakten har sänkts väsentligt från en förväntad ökning på 47 procent i början av året, och resultatet är att 95 miljoner färre 5G-telefoner levereras”, säger Ranjit Atwal.

Nästa år spår man dock en ökning för försäljning av 5G-telefoner. Kundernas efterfrågan förväntas öka snabbare under 2023.

“Mycket av förflyttningen till 5G sker automatiskt när användarna byter ut äldre 4G smartphones när de gjort sitt till 5G-kompatibla smartphones”, säger Atwal.

Läs även: Italien: Olagligt med Google Analytics på webbsajter 

Läs även: Låga löner hos Tesla hämmar tillväxten 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS