Puder av ben används för att kyla en rymdsond som flyger närmare solen än någonsin förut, skriver CNN Business.

ANNONS

Den Europeiska rymdorganisationen ESA skickade i februari i fjol upp en satellit, Solar Orbiter, som kommer närmare solen än någonsin förut. För att det skulle gå behöver farkosten kunna hantera temperaturer som smälter bly, och strålning 13 gånger starkare än den som når jorden.

Lösningen för att kunna uppnå det var minst sagt okonventionell. Eller väldigt konventionell, beroende på hur man räknar. Det irländska biotech-företaget Enbio utvecklade en metod med pudrat ben för att kyla farkosten.

Stenålders-historia

Efter att European Space Agency försökt med klassiska rymdfarkostmetoder med metall och kolfiber och sett att de inte är bra nog, vände de sig till Enbio som utvecklat syntetiska benlösningar för ortopediska- och tandimplantat, säger Cesar Garcia Marirrodriga, projektledare för Solar Orbiter på ESA till CNN Business.

Enbios syntetiska benlösningar fungerade dock inte heller, då det vita materialet skulle färgas mörkare när det exponerades mot solen under lång tid, och därmed bli instabilt. I stället utvecklade man en ny metod, vars historia går att spåra till stenåldern.

”Jag försökte färga benpulvret för att göra det svart, men det fungerade inte så bra. Jag mindes att jag läste som barn att i grottkonst använde människor kol och i vissa fall [brända] djurben, eftersom slutet på det skulle vara som en krita och de kunde rita på väggar”, säger John O’Donoghue, Enbios grundare till CNN Business.

Temperaturer över 500 Celsius

Lösningen blev bränt benpuder från djur, alltså samma material som användes i grottmålningarna. Det visade sig vara perfekt för ESA:s syften då materialet kan absorbera temperaturer över 500 grader Celsius, är helt svart och då det redan är bränt så innehåller det inte något brännbart material som kan skada rymdfarkosten.

ANNONS
ANNONS

Materialet med puder av ben används nu på ESA:s rymdsond Solar Orbiter i ett industriellt format som Enbio kallar för Solarblack.

Läs mer: SpaceX rymdfärd i natt – milstolpe för Nasa – Dagens PS