Dagens PS

Storläcka på Telia – tusentals kunder drabbade

Telia
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 10 jan. 2017Publicerad: 10 jan. 2017

DagensPS.se har tidigare skrivit om att 10 miljoner svenska lösenord är på vift och dessförinnan om vilka de 25 sämsta lösenorden är.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu kan Dagens Nyheter, som granskar svenska operatörer, avslöja att ett allvarligt säkerhetsfel i Telias kundtjänst ”Mitt Telia” som uppdagades i mars 2016 har visat sig vara mycket större än vad telekomjätten först trodde.  På grund av en bugg kunde känslig information, som samtalslistor och gamla fakturor, hamna i fel händer. Men det kanske mest allvarliga var att kundernas lösenord – som används för att logga in på ”Mitt Telia” – hade blandats in i olika loggfiler som dessutom skickats i väg till externa företag Telia haft samarbete med, skriver DN.

Telia trodde till en början att säkerhetsläckan bara var några veckor gammal och att den drabbade ett 60-tal kunder. Men efter interna utredningar visade det sig att bristen funnits i över ett och ett halvt år och satt upp till 32.700 kunders konton på spel, skriver tidningen.

Av dessa var det framför allt 3.600 kunder som var ”i verklig fara”, menar Telia.

”Vi har kunnat konstatera att de inte utnyttjats på något felaktigt sätt, men de var exponerade under den här tiden via buggen”, säger Telias pressansvariga Inger Gunterberg.

Telias ”blunder”, som DN kallar det, är bara en av många säkerhetsincidenter som har rapporterats in under 2016. Enligt tidningen har antalet fall ökat markant de senaste åren – från fyra stycken 2013 till 52 fall i fjol.

Om antalet säkerhetsbrister faktiskt ökat, eller om operatörerna bara blivit bättre på att rapportera intrång och läckor, är dock oklart.

”Vi tror att det finns ett stort mörkertal. Vissa typer av incidenter rapporteras ofta av en operatör, de har fattat vad som ska ses som en incident. Men rimligtvis händer samma sak hos de andra”, säger Anna Montelius, jurist på Post- och telestyrelsen.

MISSA INTE: Notan för Telias mutaffär chockar experter  >

ANNONS

LÄS ÄVEN: Telia Sonera får ”böta” 65 miljoner  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS