Dagens PS

Prylfest: Årets 100 största uppfinningar 2016

Datorspelet "No Man's Sky" (i bakgrunden)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 09 dec. 2016Publicerad: 09 dec. 2016

Dagens PS har skrev för några år sedan om den svenske, föräldralöse 18-åring som blivit stenrik på en ny uppfinning. Dessförinnan refererade vi amerikanska magasinet Times årliga lista viktigaste innovationerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu har tidskriften Popular Science rankat 2016 års största och viktigaste uppfinningarna. Är du inte du inte intresserad av teknologi eller vetenskap kan listan ses som julklappsguide till dina nördiga släktingar och vänner.

Högst upp på listan hittar vi virtual reality-hörlurarna Ossic X. Ja, du läste rätt. Medan allt i tech-världen senaste året handlat om de hajpade VR-glasögonen, som blev årets julklapp i Sverige, är det ett par hörlurar som toppar Popular Science lista. Hörlurarna är framtagna av en San Diego-baserad startup som, enligt tidskriften, revolutionerat marknaden för 3D-ljud.

Ossic X har imponerande teknik för att göra upplevelsen så verklig som möjligt. För det första används sensorer för att mäta din huvudstorlek så att ljudets fördröjning kan tajmas baserat på avståndet mellan dina öron. För att det andra finns fyra inbyggda högtalare i varje lur för att simulera surroundljudet. Slutligen används både accelerometer, gyroskop samt kompass för att matcha ljuden efter dina huvudrörelser, skriver Popsci.com.

Årets lista präglas stort av årets VR-våg men innehåller även allt från data- och tv-spel, robot-husdjur, banbrytande mjukvara och appar samt stora genombrott inom allt från musik och mode till vetenskap och sport.

MISSA INTE: Genial uppfinning ”trotsar fysikens lagar”  >

LÄS ÄVEN: Svensk uppfinning hyllas av Obama  >

URSPRUNGSKÄLLA: THE 100 GREATEST INNOVATIONS OF 2016  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS