Kunderna har sagt sitt och ger bottenbetyg.

ANNONS

Mobiloperatören Tre hamnar på jumboplats i en ny undersökning som Svensk Kvalitetsindex presenterar i dag, måndag, och som refereras i Svenska Dagbladet.

Trots att Tre redan för ett år sedan lovade att bli bättre på att ta tag i problemen har ingen förbättring skett. Tvärt om upplever kunderna att klagomålshanteringen blivit sämre.

Bakgrunden till att mobiloperatören försäkrade att den skulle agera då var risken för en kundflykt.

Kunderna klagar även på täckning, image och service, skriver SvD Näringsliv, som uppger att de flesta kunder som är missnöjda värvats antingen i butik eller av säljare på stan. Tre har enligt tidningen fler värvade kunder än sina konkurrenter.

”Det står klart att kundrelationen inte blir bra om kunden känner sig inlurad. Med en dålig ingång i relationen upplevs även allt annat som dåligt”, säger Johan Parmler, vd för Svenskt Kvalitetsindex, till Svenska Dagbladet.

SKI:s rapport visar alltså att Tre får ett nytt bottenbetyg av sina kunder. Var femte kund är beredd att byta operatör inom det närmaste året, vilket är dubbelt så många kunder än snittet i branschen.

Johan Parmler konstaterar att Tre har ”en utmaning” att tampas med för att vända den negativa trenden.

ANNONS
ANNONS

Det bör dock nämnas att hela mobilbranschen, enligt SvD, har en hög andel klagande kunder, som ofta får tjata för att problem som uppstår ska bli åtgärdade.

”Alla mobiloperatörer har en helt bedrövlig klagomålshantering”, förklarar Johan Parmler i artikeln, där det också framgår att mobilbranschen ändå får ett sammantaget bättre betyg av sina kunder än bankerna, 67,2 mot 63,6.

Här är kundernas betyg på mobiloperatörerna 2017 och 2016 (inom parentes):

Halebop 73,6 71,0

Vimla 72,3 –

Comviq 71,5 (69,3)

Övriga 69,0 (70,8)

Tele2 68,1 (70,8)

ANNONS
ANNONS

Telia 66,6 (66,2)

Telenor 65,9 (65,0)

Tre 58,6,6 (58,8)

Branschen 67,2 (66,6)

Källa: Svenskt Kvalitetsindex och SvD Näringsliv