Dagens PS

Hel jätteindustri påstås vara ”en total bluff”

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 21 sep. 2016Publicerad: 21 sep. 2016

Du har säkert lämnat in dina elektronikprylar för återvinning någon gång. Men har du någonsin tänkt på var de tar vägen och hur de tas om hand?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inte? Det hade Jason Koebler på sajten Motherboard inte heller gjort förrän nyligen när han läste en skrämmande rapport från tillsynsorganisationen Basel Action Network (BAN) som visar att en ”chockerande” stor del av återvinningindustrin i USA består av bluffbolag, skriver reportern i en stor artikel.

Den omfattande studien, som tagit över två år att slutföra och bygger på att GPS-sändare fästs på elektronik som påstås ha gått till återvinning, visar att det i 40 procent av fallen är ett spel för gallerierna. I stället för att återvinnas på ett ”grönt” sätt i USA, som det marknadsförs, väljer dessa skojaraktörer att sälja elektronikskrotet vidare partivis till utvecklingsländer i Asien och Afrika.

Väl här plockas prylarna i sär av lågavlönad arbetskraft, vilken utsätts för giftiga ämnen, och till slut säljs de få komponenter som är värt något vidare.

”Dessa företag förvränger sanningen om deras verksamhet och lurar allmänheten. De säger att de återvinner avfallet i USA men vad de egentligen gör är att ljuga rent ut sagt”, säger Jim Pucket, chef på BAN, till sajten.

LÄS VIDARE: A Shocking Amount of E-Waste Recycling Is a Complete Sham  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS