I takt med att allt fler, större och allvarligare hackerattacker rapporteras har marknaden för smartphone-säkerhet fullständigt exploderat den senaste tiden, konstaterar mobilsäkerhetsexpert David Jevans på sajten TechCrunch. Ett exempel, som tas upp i artikeln, är den israeliska startupen Sirin Labs som nyligen presenterade en telefon med den hutlösa prislappen 14.000 dollar – motsvarande drygt 120.000 kronor – riktad mot ”internationellt affärsfolk som bär på mycket känslig information.”

ANNONS

Men finns det verkligen något som en ”ohackbar” telefon? Nej, hävdar David Jevans bestämt.

”Den som påstår sig sälja en ohackbar telefon är antingen ignorant eller ljuger.”

Och anledningarna är många, fortsätter han.

”Mobilen i din ficka är tio gånger kraftfullare än den snabbaste superdatorn för bara 20 år sedan. Det finns tiotals miljoner rader mjukvara i den och det finns hundratals appar, skapade av miljontals utvecklare, vilka några är hackare /…/ Komplexiteten är ofattbar – och det gäller även säkerhetsbristerna”, skriver Jevans.

Med så många lager av mjuk- och hårdvara, från så många utvecklare och tillverkare, blir det omöjligt för ett företag att kontrollera varje aspekt av en smartphone, menar han. Och att de flesta telefoner som skapas med löftet att vara skyddade från både intrång och skadlig kod kör Googles operativsystem Android gör det inte bättre. Även om mobiloperativet är ”state-of-the-art”, som Techcrunch-reportern skriver, rapporteras ändå över 100 nya säkerhetshål och buggar varje månad.

”Det finns inga tecken på att den trenden kommer att bromsa in”, skriver han och påpekar att många av säkerhetsbristerna ligger i telefonernas mest basala mjukvara: så kallad ”firmware” som driver enhetens alla respektive komponenter.

ANNONS
ANNONS

Men även ett företag som som har större kontroll över tillverkningen, som exempelvis Apple, är utsatta från flera håll. Apple, precis som Android, åtgärdar ständigt buggar och nya säkerhetsläckor varje månad. Brister som oftast kommer upp till ytan efter att tusentals, kanske till och med hundratusentals, kunder drabbats, skriver Jevans.

LÄS VIDARE: Why an unhackable mobile phone is a complete marketing myth [Techcrunch] >