Apples nya superlaptops – se alla bilder och fakta

Uppdaterad: 20 nov. 2022Publicerad: 28 okt. 2016
På torsdagen presenterade Apple presenterade nya Macbook Pro-datorer. (Foto: TT)

På torsdagskvällen svensk tid var det dags för Apples andra stora produktlansering den här hösten. Efter att i september ha presenterat tillverkarens nya telefon Iphone 7 var det nu dags för Tim Cook och gänget att visa upp IT-jättens nya generation bärbara datorer.

ANNONS
ANNONS

Apples vd Tim Cook. (Foto: TT) Apples vd Tim Cook. (Foto: TT)

Och den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge, konstaterar amerikanska Techcrunchs Felicia Williams.

”Med förbättrad grafik, mer ljusstark skärm, bättre högtalare och en ny arkitektur som lovar ett tystare och svalare system, verkar det som att det som att det var värt fyra års väntan.”

(Foto: TT) (Foto: TT)

Som Felicia Williams påpekar var det länge sen Apple valde att uppgradera dess produktfamilj Macbook Pro-datorer. Faktum är att lansering av den nya generationen tajmas med Apples 25-årsjubileum sedan företagets första laptop Powerbook.

Men även om prestandan i de nya datorerna – som kommer i de två storlekarna 13- och 15-tum – imponerade stort på tech-pressen, och även om Apple-cheferna på scen stolt skröt med att det här var de tunnaste, snabbaste och mest kraftfulla datorer man någonsin byggt, var det något helt annat som stal showen i Cupertino på torsdagen: nya ”touch bar”.

Nya Touch Bar blev kvällens stora nyhet. (Foto: TT) Nya Touch Bar blev kvällens stora nyhet. (Foto: TT)

Ryktena som Dagens PS skrev om på onsdagen – och som vissa programmerare fasat över – visade vara sant. Apples nya Macbook Pro-datorer har inte längre några funktionsknappar (F1-F12, ESC-tangent, eject-knapp etc.) högst upp på tangentbordet. I stället har de fysiska knapparna bytts ut mot en en tun retina-pekskärm som fungerar som en virtuell menyrad av funktioner. Mycket av Apples event kom att handla om just denna och de många möjligheter den skapar i olika program och applikationer.

sdltb7b29d4-nh

Apples nya Macbook kommer i tre varianter: en 13-tummare med touch bar, en 13-tummare utan samt en 15-tummare med touch bar. Priset för den billigaste datorn med touch bar är 20 500 kronor och kommer att släppas inom några veckor.

https://www.youtube.com/watch?v=4BkskUE8_hA

LÄS ÄVEN: Användare ”flippar ur” efter läckta Apple-bilderna  >

LÄS ÄVEN: ”Massiv läcka” inför Apples stora Iphone 7-släpp  >

LÄS URSPRUNGSARTIKELN: Apple’s MacBook Pro event recap  >

FÖRDJUPA DIG: Hands-on with Apple’s new Touch Bar MacBook Pro  >

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS