Hela 45 procent är rädda för den nya tekniken.

ANNONS

Den kinesiska telefontillverkaren Huawei vill ligga i framkant i utvecklingen av artificiell intelligens och har låtit genomföra en AI-undersökning i Sverige.

Resultaten presenterades på Huawei Innovation Day, berättar prylsajten M3 och konstaterar att svensken är rädd för den nya tekniken. 45 procent av totalt 1.000 respondenter mellan 16 och 100 år svarar att de anser att AI är skrämmande.

Och 69 procent upplever att de artificiella intelligensernas förmåga att lära sig av sin omgivning är problematiska, framgår det.

Hälften, 50 procent, befarar att AI kan komma att utnyttjas i brottsliga syften. Dessutom finns stora farhågor om teknikens säkerhet (48 procent) och människans förmåga att sätta för stor tilltro till artificiell intelligens (39%), enligt artikeln.

Det ska dock betonas att 69 procent lockas av AI som fenomen och anser att tekniken är intressant.

Sju av tio svenskar, 70 procent, tror att AI har potential att förbättra teknikutvecklingen medan 55 procent tror att samhället kan komma att bli bättre tack vare artificiell intelligens – med betoning på hur AI kan påverka fordonsbranschen, datorer och smartphones.

Det ska även sägas att 47 procent i undersökningen bland svenskarna uppger att de inte vet vad AI är.

”Vi har fortfarande inte kommit så långt i AI-skiftet. Det är en process som tar flera hundra år. Det rör sig delvis om ett teknikskifte, men också ett kulturellt sådant, som handlar om människans grundsyn på världen”, konstaterar Simon Winter, doktor i kognitionsforskning.

”När konsumenterna får se vad tekniken kan göra för att underlätta i vardagen tror jag att alla kommer att se det som något självklart inom bara ett par år”, säger Huaweis svenska marknadschef Peter Lundkvist, enligt M3.

ANNONS
ANNONS

Huawei har tidigare lanserat Mate 10 pro, som är en mobiltelefon med integrerad AI-processor.

Det här kopplar svenskarna ihop med AI:
1. Robotar 39 %
2. Forskning och teknik 34 %
3. Framtiden 26 %
4. Data 19 %
5. Programmering 18 %

Källa: M3