I dagens techbrief berättar vi bland annat om att elbilar väntas fortsätta gasa och om nya techord i Språkrådets ordlista.

ANNONS

TECHBRIEFEN Dagens PS samlar viktigaste technyheterna på ett ställe

Experter laddar för att 2020 blir elbilens år

2020 kan ett stort steg tas mot fler elbilar, spår analytiker. Antalet modeller kommer att hoppa ifrån drygt 100 till 175. Med Storbritannien som exempel, tror analytikerna att 2020 blir ett startår för ökad försäljning. 2026 spås en femtedel av försäljningen bestå av elbilar, skriver The Guardian.

Sköt odlingen inomhus med en app

LG lanserar nu ett koncept med inomhusodling. I ett förråd stort som ett kylskåp kontrolleras ljus, vatten och temperatur. Det går att sköta odlingen med en app, skriver The Verge.

Flera techord bland nyorden

Flera ord med koppling till teknik har tagit sig in bland Språkrådets nyordslista. Ett exempel är ”cybersoldat”, en person anställd på försvaret som ska bekämpa hot digitalt från terrorister och främmande makt. Även ”deepfake” tog sig in. Det innebär att bild, video och ljud har ändrats så att det är svårt att upptäcka att förändringar gjorts, skriver Aftonbladet.

Dell kan köpa resterande del av Secureworks

Teknikbolaget Dell kan komma att köpa resterande del av Secureworks, rapporterar Bloomberg News och hänvisar till källor. Inget formellt beslut är ännu taget. Dell äger sedan tidigare 82,6 procent av aktierna och 98,4 procent av rösterna. Dell har ägt verksamheten sedan 2011 och börsnoterade bolaget 2016.

Det har surrats en del om Dell och strukturaffärer den senaste tiden. Bland annat skall företaget se över sitt ägande i RSA Security. Dell har inte kommenterat uppgifterna. (Finwire)

Techtopp spår Alibaba-tillväxt på molntjänster

Amazons dotterbolag AWS, Amazon Web Services vd Andy Jassy säger i en intervju med den japanska affärstidningen Nikkei att Alibaba växer inom molntjänster, men begränsat främst till Kina, rapporterar Seeking Alpha. Jassy säger i intervjun att AWS möter Alibaba som en konkurrent i Kina när kunderna väljer vilket bolag de ska använda för molntjänster, medan Alibaba inte har mycket närvaro inom molntjänster i USA och Europa i dag.

ANNONS
ANNONS

Jassy säger vidare att det finns en stor marknadspotential kvar inom molntjänster då många företag och offentlig sektorn bara har börjat använda molntjänster. USA bedöms ligga 12 till 36 månader före många andra länder med adoptionen av molntjänster. (Finwire)

Prognosen: Nästan 2 miljoner paket i retur i USA

Detaljhandeln i USA slog nya rekord i år, men det väntas även returerna av inköpta varor göra. Veckans Affärer skriver att 1,9 miljoner paket väntas returneras, vilket är en ökning med en dryg fjärdedel jämfört med förra året. Totalt steg julhandeln i USA med 3,4 procent, vilket en rådgivare på Mastercard i en intervju med Reuters tillskriver en ökad näthandel tidigare lagda reor.